Fakta: Våldet mot sekulära

Bangladesh är officiellt en sekulär stat, men över 90 procent av befolkningen är muslimer. Militanta extremister har under de senaste åren attackerat sekulära röster, och många fruktar nu för sina liv.

Den sekulära protestvågen startade i februari 2013, då tiotusentals unga krävde att islamistiska ledare misstänkta för krigsbrott i samband med befrielsekriget 1971 skulle få hårda straff. Rörelsen har därefter fortsatt på nätet.

Under förra året mördades fyra bloggare och en förläggare i Bangladesh. Medlemmar ur extremistgruppen Ansarullah Bangla Team (ABT) har gripits som misstänkta, men än har ingen åtalats för morden.

– Minst fyra gärningsmän hackade Nazimuddin Samads huvud med en machete. När han föll till marken sköt en av dem honom till döds på nära håll. Han dog direkt, säger Nurul Islam, polischef i Dhaka, enligt nyhetsbyrån AFP.

Ingen grupp har tagit på sig mordet, som skedde i närheten av universitet, men polisen tror att det är kopplat till den 26-årige juridikstudentens religionskritik. Angriparna ska enligt polisen ha skrikit "Allahu akbar" (Gud är större) under attacken.

På sin Facebooksida hade han bland annat kallat religion för "den mest barbariska uppfinningen", samt drivit med en hårdför imam som gripits misstänkt för våldtäkt mot en pojke.

Nazimuddin Samad är den sjätte sekuläre aktivist eller bloggare som mördats under de senaste 15 månaderna. I Dhaka samlades enligt AFP över 1 000 studenter för att kräva att de skyldiga ställs inför rätta.

Amerikanska PEN varnar i ett uttalande för att myndigheternas oförmåga att ge skydd åt hotade fritänkare "har skapat ett klimat av rädsla och direkt hot mot yttrandefriheten i landet".