Fakta: Belgiens "svenska" regering

Det språkligt delade Belgien saknar nationellt enade partier. I stället finns på såväl den vallonska (fransktalande) som den flamländska sidan separata partier inom varje politiskt område.

Efter parlamentsvalet 2014 har landet en fyrpartiregering, bestående av liberala MR från den vallonska sidan, samt liberala VLD, kristdemokratiska CDV och separatistiska NVA från den flamländska sidan.

Regeringen kallas "den svenska" på grund av de liberala partiernas ljusblå färg, i kombinationen med NVA:s gula och kristdemokraternas kors.

– Vi är här för att visa att också småfolket kan höras. Allt görs för de stora och de multinationella företagen och man tar alltid från den lilles ficka, sade en av de demonstranter som på tisdagsförmiddagen samlades vid järnvägsstationen Gare du Nord till tidningen Le Soir.

Regeringen kallas "den svenska" på grund av de liberala partiernas ljusblå färg, i kombinationen med separatistiska NVA:s gula och kristdemokraternas kors.

Precis som vid liknande demonstrationer 2014 och 2015 kämpar fackförbunden främst för att få tillbaka den årliga automatiska uppräkningen av löner och bidrag och återställa pensionsåldern till 65 år. Ilskan gäller även förslag om ökad flexibilitet för att låta folk arbeta upp till 45 timmar i veckan vissa veckor, om de sedan arbetar mindre däremellan.

Enligt polisens beräkningar deltog ungefär 60 000 personer i protesten. Ett hundratal av dem utnyttjade tillfället till att kasta sten mot polisen, som svarade med vattenkanoner. Totalt uppges tio personer ha skadats, däribland den säkerhetsansvarige hos polisen som slogs blodig av en sten i huvudet.

"Vi hoppas att de som utnyttjar våra manifestationer kommer att identifieras", fräste fackförbundet FGTB i ett fördömande uttalande efteråt.