– Jag har en vän som nog är död. Vi hittar henne inte. Hon har en treårig son.

Dorine Iuga, som bott i Bryssel i 16 år, dagen efter terrordåden.

Fakta: Bryssel

Bryssel – som heter Bruxelles på franska och Brussel på flamländska – är Belgiens huvudstad och största stad, med drygt en miljon invånare i storstadsområdet. Staden räknar formellt sitt grundande till år 979 då hertig Karl av Nedre Lothringen lät flytta relikerna efter helgonet Sankta Gudula till en kyrka i Bryssel.

Bryssel består av 19 kommuner som tillsammans utgör en egen region i Belgien, med Rudi Vervoort som regional regeringschef. Största enskilda kommun är Bryssels stad med cirka 175 000 invånare, under ledning av borgmästaren Yvan Majeur. Bland övriga kommuner finns bland annat det i terrorsammanhang ökända Molenbeek (95 000 invånare), det välmående Uccle (81 000 invånare) och "fotbollskommunen" Anderlecht (116 000 invånare).

Historiskt är Bryssel en flamländsk stad, även om de fransktalande i dag är i klar majoritet bland invånarna. Formellt är dock båda språken likvärdiga.

Tv-journalister står uppställda vid sina kameror lite varstans i centrala Bryssel, i väntan på något att rapportera om. Men det är påtagligt hur snabbt livet i den belgiska huvudstaden har återgått till vardagen. Åtminstone på ytan.

Inte ens vid avspärrningarna runt attentatsplatsen Maelbeek märks det egentligen att Bryssel var med om terrorattacker 24 timmar tidigare. Där finns knappt några blommor eller tända ljus. Inga sörjande människor. Bara den massiva polis- och journalistnärvaron vittnar om tisdagens händelser.

Olika språk hörs när tv-reportrarna sänder direkt med ryggarna mot Maelbeek. De flesta andra går förbi, vänder kanske snabbt på huvudet och tittar mot tunnelbanestationen där ett 20-tal människor miste livet, men utan att stanna.

"Jag är i chock"

– Jag åkte tunnelbana precis efter att det hände. Jag är i chock. Jag tvingade mig själv att åka tunnelbana i dag, för jag vill inte vara rädd, säger Dorine Iuga, som är på väg till kontoret när TT ber om en intervju.

Hon skyller det inträffade främst på världens politiker, de bär ansvaret. Människorna som dog i terrorattackerna var inga tunga makthavare, säger Dorine Iuga. De var oskyldiga.

– Jag har en vän som nog är död. Vi hittar henne inte. Hon har en treårig son.

Det är främst på Place de la Bourse det märks att Bryssel är en stad i sorg. Det är här människor samlas för att tända ljus, minnas, prata. Kontrasten mot resten av staden är stor.

– Det kom inte som en överraskning, men det är ändå en stor chock, säger 25-årige Mathieu Goedefroy och blickar ut över torget från sin plats högst upp på börshusets trappor.

"Måste stå enade"

Likt de flesta TT talar med på Bryssels gator säger han att en terroristattack i staden var bara var en tidsfråga.

– Vi väntade oss de här attackerna i Bryssel sedan ett tag tillbaka, efter attackerna i Paris. Eftersom terroristerna i Paris var från Bryssel, säger Mathieu Goedefroy.

Och precis som alla andra säger han att det nu gäller att fortsätta som förut, att inte ändra sitt sätt att leva.

– I mina kvarter fortsätter livet som vanligt. Folk går till frisören, till affären. De flesta belgarna inser att livet går vidare. Hur hemskt det som hände i går än är, säger han.

"Livet går vidare"

Nedanför trapporna står Kristien Bonneure, 49. För henne var det självklart att resa in till centrum från hemmet i Vilvoorde en mil utanför Bryssel.

– Vi är här för att visa vår solidaritet, för det sista som får hända är att vi splittras. Vi måste stå enade, säger hon och fortsätter:

– Som tur är fortsätter livet. Folk gör vanliga saker och går till jobbet. I morse såg jag en kommunanställd som planterade buskar längs vägen, och tänkte "wow, nya buskar, nytt liv". Livet går vidare, måste gå vidare.