Fakta: Fånge nästan en vecka

10 september har 38-åringen och kvinnan kommit överens om att träffas för första gången i Stockholm. I förhör kallar han det senare för rekognosceringsträff. Han utger sig för att vara amerikan och pratar hela tiden engelska.

12 september träffas de igen. 38-åringen har då med sig märkta och omärkta jordgubbar. De som märkts med ett streck på bladet har sömnmedel på sig och dem ger han till kvinnan.

38-åringen har även med sig en rullstol för att kunna föra ut kvinnan till sin bil.

Under bilfärden ser han till att kvinnan är fortsatt drogad. När hon vaknar igen befinner hon sig i bunkern i Skåne.

18 september tar 38-åringen med sig kvinnan i bil upp till Stockholm sedan han själv varit där för att hämta saker i henne lägenhet men inte kommit in eftersom låset bytts ut av polisen. På dörren satt även ett brev från polisen om att kvinnan skulle kontakta dem om hon dök upp.

38-åringen tar kvinnan till polisstationen där den nya nyckeln finns. Där ska hon, enligt mannens plan, säga saker som gör att polisen ska släppa misstankarna om att hon förts bort mot sin vilja.

När utredaren kommer ner vill han prata med kvinnan i enrum. När dörren stängs bryter hon ihop och berättar snabbt vad som hänt. 38-åringen grips på polisstationen.

Tingsrätten dömer läkaren till tio års fängelse för människorov. Han döms också att betala 180 000 kronor till kvinnan.

Hovrätten sänker straffet till åtta års fängelse med hänvisning att mannens psykiska störning är en förmildrande omständighet.

Källor: Polisens förundersökningsprotokoll, Svea hovrätt.

Läkaren döms för människorov men frikänns från våldtäkt även i hovrätten. I tingsrätten dömdes mannen tio års fängelse. Men Svea hovrätt anser att det finns omständigheter som ska beaktas i "mildrande riktning", såsom mannens psykiska störning, och dömer honom till fängelse i åtta år.

– Det är helt korrekt att hovrätten har tagit hänsyn till att min klient kommer att deslegitimeras och att han har problem med sin psykiska hälsa, säger hans advokat Mari Schaub.

"Rigoröst planerat"

Enligt domen var människorovet ovanligt rigoröst planerat. "Det rör sig om ett mycket allvarligt angrepp på målsägandens hälsa och trygghet till person. Brottet har därför ett betydande straffvärde", säger hovrättsrådet Camilla Larsson i ett pressmeddelande.

Åklagaren Peter Claesson hade yrkat på att läkaren skulle dömas även för grov våldtäkt, och att han oavsett utgången i det fallet skulle få ett högre straff än tio år.

– Jag hänger inte riktigt med i hovrättens resonemang när det gäller de förmildrande omständigheterna, säger Claesson som anser att utlåtandet om att mannen handlat under en psykisk störning bara bygger på vad den dömde själv berättat.

Isolerad bunker

Läkaren byggde en ljus- och ljudisolerad bunker på sin gård i Skåne. Sedan stämde han träff med en kvinna som han drogade, förde bort och låste in.

Tanken var att hon skulle hållas fången i flera år. Men efter knappt en vecka av skräck och ångest blev hon utsläppt och körd till en polisstation i Stockholm, där mannen greps.

Enligt rätten var läkarens syfte med att hålla kvinnan i fångenskap att tvinga henne "till tjänst som flickvän och framtida sexpartner".

Mannen förnekar att han haft för avsikt att skada eller tvinga kvinnan till något.