Bakgrund: Fånge nästan en vecka

10 september 2015 har den nu 38-årige läkaren och en ung kvinna kommit överens om att träffas för första gången i Stockholm. I förhör kallar han det senare för rekognosceringsträff. Han utger sig för att vara amerikan och pratar hela tiden engelska.

12 september träffas de igen. 38-åringen har då med sig märkta och omärkta jordgubbar. De som märkts med ett streck på bladet har sömnmedel på sig och dem ger han till kvinnan.

38-åringen kör sedan kvinnan i bil till sin gård i Skåne där han har en ljud- och ljusisolerad "lägenhet" som åklagaren beskriver som en bunker.

18 september tar 38-åringen med sig kvinnan i bil upp till Stockholm sedan han själv varit där för att hämta saker i henne lägenhet men inte kommit in eftersom låset bytts ut av polisen. På dörren satt även ett brev från polisen om att kvinnan skulle kontakta dem om hon dök upp.

38-åringen tar kvinnan till polisstationen där den nya nyckeln finns. Där ska hon, enligt mannens plan, säga saker som gör att polisen ska släppa misstankarna om att hon förts bort mot sin vilja.

När utredaren kommer ner vill han prata med kvinnan i enrum. När dörren stängs bryter hon ihop och berättar vad som hänt. 38-åringen grips på polisstationen.

Källa: Polisens förundersökningsprotokoll

Den 38-årige läkaren träffade i september förra året en kvinna som han bestämde sig för att han ville låsa in och ha som "flickvän". Han drogade kvinnan och körde henne sedan från Stockholm till sin gård i Skåne där han höll henne inlåst i sex dagar.

Tingsrätten dömde läkaren till tio års fängelse för människorov. Hovrätten sänkte straffet med två år med motiveringen att mannen har en psykisk störning som påverkade hans handlande.

Men 38-åringens försvarsadvokat Mari Schaub anser att hovrätten ändå satt straffet för högt och har nu överklagat hovrättsdomen.

Inlåsning som skada

Mari Schaub vill att Högsta domstolen prövar både utgångsvärdet vid straffmätningen – tio år – och hur strafflängden ska räknas ner. Läkaren släppte frivilligt kvinnan efter sex dagar och dessutom har han blivit av med sin läkarlegitimation.

Den andra delen som Schaub vill få prövad gäller brottsrubriceringen människorov – ett brott som enligt hovrätten bestod i att 38-åringen förde bort kvinnan med uppsåt att skada henne till hälsa som det heter i lagtexten.

– Är det som min klient ville göra med målsäganden att anse som skada i den här paragrafens mening? Han har sagt att han ville ha samlag med henne men bara om hon själv ville, säger Mari Schaub till TT.

Hundsällskap i bunkern

I överklagandet beskriver Schaub hur läkaren "vidtagit flera åtgärder för att underlätta målsägandens vistelse" i det som han själv kallat för en bunker – från börjat tänkt som ett skyddsrum. Bland annat fick kvinnan ha med sin hund som sällskap.

– Han har till och med rastat hunden, säger Schaub till TT.

Åklagarsidan har inte överklagat hovrättsdomen.