Fakta: Burundi

Burundi är ett litet land i Centralafrika, till ytan bara 1/15 så stort som Sverige. Befolkningen är dock något större än den svenska, drygt 11 miljoner.

Folkgrupperna är uppdelade ungefär som i grannlandet Rwanda. Den folkgrupp som kallas hutu är i stor majoritet, medan tutsi ofta dominerat politik och militär. Även om skalan på blodsutgjutelsen i Burundi är mindre än i folkmordet i Rwanda för drygt två decennier sedan, har båda länderna flera gånger drabbats av mycket blodiga konflikter grupperna emellan.

I dagsläget styrs Burundi av president Pierre Nkurunziza, som ses som hutu trots att hans föräldrar kom från vardera lägret; mamman tutsi, pappan hutu. Grannen Rwanda styrs av president Paul Kagame, som är tutsi.

I de fredssamtal som ska börja i Tanzania på lördag representeras Burundis opposition av Cnared, en fransk förkortning för Conseil National pour le respect de l'Accord d'Arusha pour la Paix et la Réconciliation au Burundi et de l'Etat de droit.

Det är en upptagen man som tar emot i trädgården på det stora, lite bedagade lyxhotellet i Rwandas huvudstad Kigali. Jean Minani, ledare för den burundiska oppositionens paraplyorganisation Cnared, förfogar mer eller mindre permanent över ett par bord med tunga röda dukar, där han håller audiens.

Det har gått lite mer än ett år sedan krisen i Burundi exploderade. Fredssamtalen har redan havererat fler gånger än någon orkar räkna, men oppositionsledaren hävdar ändå att han är positiv.

– Den nye medlaren är säker på att det verkligen blir av den 21:e (på lördag). Vi kommer att vara där helt oavsett vad som händer, för vi tror att dialog är det enda sättet att lösa de här problemen, säger han.

Många på flykt

Till grund för den nuvarande konflikten ligger president Pierre Nkurunzizas beslut att ställa upp för omval till en tredje mandatperiod förra året. Många i landet betraktar det som ett brott, mot såväl det fredsavtal som satte stopp för det blodiga inbördeskriget 2005, som Burundis grundlag. En kvarts miljon människor har flytt landet i konfliktens spår sedan i april förra året, liksom många av dess journalister, oppositionella och aktivister. Samtidigt har minst två nya rebellgrupper trätt fram.

– Varför ska president Nkurunziza tvinga människor att ta till vapen först? Varför måste han vänta tills vi har drabbats av krig, förstörelse och tusentals döda? I slutändan kommer han ju ändå att behöva sätta sig ner och förhandla, så varför inte komma nu, direkt? undrar Minani retoriskt.

Tidigare försök till samtal har fallit på att regeringssidan vägrat sätta sig vid samma bord som Cnared, eftersom man anklagar organisationens medlemmar för att ligga bakom ett kuppförsök i maj förra året. Burundis regerings talesperson Willy Nyamitwe ger inte mycket hopp om att det skulle bli annorlunda den här gången.

– Vi betraktar detta som samtal, inte förhandlingar. Vi kommer att skicka en delegation, men presidenten kommer inte att närvara, säger han i telefon till TT.

Tvinga regeringen

Är delegationen beredd att sätta sig vid samma bord som Cnared?

– Nej, de har medlemmar som är eftersökta av det burundiska rättssystemet för att ha försökt genomföra en statskupp. De hör hemma i fängelse, inte vid förhandlingsbordet, det vore ett brott mot lagen att samtala med dem.

Men från exilen i Kigali menar Cnared-ledaren Minani att omvärlden har alla möjligheter att tvinga den burundiska regeringen att börja förhandla. Han vill se en internationell styrka i Bujumbura, ett vapen- och oljeembargo samt ytterligare sanktioner från omvärlden mot enskilda individer inom regeringen. Så gjorde man för att tvinga parterna att förhandla under inbördeskriget, och det fungerade utmärkt, säger han med ett snett leende.

– När regeringsmedlemmarna började känna av effekterna personligen, då kom de fortare än kvickt.