– Vi minns vad som hände i regionen, i grannlandet Rwanda för 21 år sedan. Vi får inte låta historien upprepas.

Storbritanniens FN-ambassadör Matthew Rycroft manar säkerhetsrådet att agera för att förhindra att krisen i Burundi trappas upp till ett folkmord.

Fakta: Burundi

Burundi var tidigare en belgisk koloni och har 10 miljoner invånare.

Den pågående krisen utlöstes av politiskt missnöje med att president Pierre Nkurunziza i våras beslöt att kandidera för en tredje mandatperiod. Många bedömare varnar för att konflikten ska bli alltmer etniskt relaterad.

Befolkningen i Burundi utgörs precis som i grannlandet Rwanda av främst två folkgrupper, hutu och tutsi. I Rwanda dödades runt 800 000 människor i folkmordet 1994.

Den pågående krisen i Burundi är den värsta sedan inbördeskriget 1993–2006, som krävde runt 300 000 människoliv. I kriget stred huturebeller mot regeringsarmén som leddes av minoritetsgruppen tutsi.

Källa: AFP, Reuters.

Minst 240 människor har dödats och över 200 000 människor har flytt sedan oroligheterna bröt ut i våras. Den utlösande faktorn var president Pierre Nkurunzizas beslut att ställa upp för en tredje mandatperiod. Han vann ett ifrågasatt val i juni.

I helgen inledde regeringen en kampanj för att "avväpna kriminella", något som omvärlden ser som en förtäckt offensiv mot oppositionella.

Sanktionshot

Frankrike har lagt ett förslag om att hota Burundis ledare med sanktioner om de underblåser våld eller förhalar försök att lösa krisen i landet på fredlig väg. Frankrikes biträdande FN-ambassadör Alexis Lamek sade efter ett extra möte i FN:s säkerhetsråd på måndagen att våldet närmar sig en kritisk punkt där hela landet hotar att explodera, rapporterar AFP.

Burundis utrikesminister Alain Aime Nyamitwe avråder från sanktioner, eftersom sådana skulle vara "kontraproduktiva", och vidhåller att regeringen håller dialog med oppositionen.

– Burundi står inte i brand, säger han i en videokonferens, enligt AFP.

Etniska motsättningar

Samtidigt som våldet trappas upp finns det farhågor för att det ska bli allt mer etniskt färgat. Senatens talman Reverien Ndikuriya hotade nyligen att "pulverisera" regimmotståndare som inte lade ner sina vapen.

– Hetsande uttalanden från regeringsmedlemmar antyder att krisen, där människor blir måltavlor på grund av förmodade politisk hemvist, lätt kan få etniska dimensioner, sade FN:s människorättskommissionär Zeid Ra'ad al-Hussein efter extramötet i säkerhetsrådet, skriver Reuters.

Storbritanniens FN-ambassadör Matthew Rycroft manade säkerhetsrådet till enighet runt tuffa åtgärder för att förhindra upptrappning av konflikten.

– Vi minns vad som hände i regionen, i grannlandet Rwanda för 21 år sedan. Vi får inte låta historien upprepas, sade han till AFP.

Det är dock oklart om FN-rådet kan enas om sanktionshot. Ryssland har antytt att det inte skulle bidra till en politisk lösning.