George Bush den äldre tar för första gången bladet från munnen – och det ordentligt – om sonens tid som president och den dåvarande vicepresidenten Dick Cheney och försvarsministern Donald Rumsfeld.

I intervjuer till en kommande biografi om den forne presidenten (1989-1993) berättar Bush att han tycker Dick Cheney "byggde sitt eget imperium" och influerade Bush den yngre med för hård retorik. Rumsfeld anklagas för att vara arrogant, sakna medkänsla och för att ha tjänat presidenten illa, skriver New York Times.

Uttalandet är anmärkningsvärt eftersom Cheney tillhörde Bush den äldres förtrogna som försvarsminister under det första Irakkriget.

Om sin son har Bush mest varma ord, men anser att han bär ansvar för att ha gett Cheney och Rumsfeld för mycket makt och använt för hård retorik. Bland annat kritiserar han hur Iran, Irak och Nordkorea beskrevs som "ondskans axelmakter" 2002.

– Jag tycker historien har bevisat att det inte ledde till någonting, säger den nu 91-årige expresidenten, som dock inte anser att det var ett felaktigt beslut att anfalla Saddam Husseins Irak.