Det här stör sig Ulf Lyxell på

Att kliva på en buss när föraren inte ens sitter bakom ratten

– Jag är inte lättstörd men det som irriterade mig mest var att resenärer inte såg en. Ibland kunde man stå utanför bussen vid en ändhållplats för att ta lite luft. Då kunde de gå förbi och visa färdbeviset för en tom förarplats.

Att inte kunna hälsa

– Det är störande när folk inte hälsar eller inte ens ger en blick. Tycker ändå man kan vara lite trevlig.

Att tränga sig före och avbryta

– Ibland hände det att man servade en trafikant, och då pratade man ju med den trafikanten. Helt plötsligt kunde det då komma någon och avbryta som skulle ha svar på sin fråga. Det gjorde en också väldigt irriterad.

Att gnälla och bli arg på chauffören för att man inte förstår sig på tekniken

– Ett annat störande moment är när det blir något strul med betalningen för att de inte förstår sig på apparaterna. Då ska de börja klaga på att det är fel på apparaterna och att det är mitt fel. 

Att vilja gå av mellan hållplatserna

– Ibland hände det att passagerarna ville gå av mellan hållplatserna för att det var trafikkö. Det är ju inte direkt något som vi kan göra ur en trafiksäkerhetsvinkel.

Det här stör sig Bo Persson på

Att vänta med avstigning till sista sekund

– Man bör förbereda avstigning i god tid och inte sitta kvar först tills bussen stannat. Detta är en orsak till förseningar, särskilt i rusningstrafiken.

Att gå av genom framdörren

– Jag undrar många gånger varför många ska tränga sig ut genom framdörren när de ser att det finns påstigande som är på väg in. Det finns de som har knuffat undan andra som ska gå på.

Att inte ha bälte på sig på de bussar som är utrustade med dessa

– Att välja att inte ha bälte på sig är inget annat än dålig respekt mot bälteslagen.

Det här stör sig Fredrik Lundberg på

Att bli förolämpad när man blir tillrättavisad

– Vissa blir förolämpade när man förklarar hur de ska göra gällande vissa saker på bussen, som exempelvis hur man stämplar sitt kort. Vi menar inget illa, vi är där för att hjälpa kunderna. Det är vårt jobb. När man då bara möts av otrevlighet blir det svårt att behålla lugnet själv.

Att prata i telefon

– Kunderna som pratar i telefon när de går på bussen kan oftast inte göra två saker samtidigt. Det kan därför bli en köbildning för att de stämplar sina färdbevis fel när de är fokuserade på samtalet. 

Att kliva på bussen kraftigt berusad

– Sen har vi fulla människor. De ska ju alltid åka gratis. Ju fullare man är desto billigare ska man åka. Folk kan komma på med en kasse öl i och är samtidigt bra packade och så vill de inte betala för resan. 

Att gnälla på sena bussar

– Folk måste kanske lära sig att tiderna som står i tidtabellen inte är spikade i sten. Folk kan flippa ur om de blir sena. De får någon slags "roadrage" om bussen är en minut sen. 

Det här stör sig Maggan Björklund på

Att inte ha färdbeviset redo

– Personligen har jag lite saker som jag avskyr med passagerare. Det värsta måste nog vara när resenärer står och väntar på hållplatsen och när bussen väl kommer och de kliver på så har de inte ens sitt färdbevis framme. Detta gör mig galen.

Att inte signalera att man inte ska med

– En annan sak är när resenärer, som står och väntar vid en hållplats på en annan buss när en buss kommer, inte vinkar eller visar på något sätt att de inte ska med bussen utan snarare står och tar ögonkontakt med chauffören. Kan man inte bara skaka på huvudet eller vifta med handen?

Att inte kunna avsluta sina samtal

– Sen finns det även de som måste prata klart med någon person på eller utanför bussen som de känner innan de kliver på eller av en buss. Bara gå, snälla du.

Att fuskåka

– Det behöver inte vara en sport i att försöka fuskåka. Här behöver trafikbolagen anstränga sig för att försöka hitta någon lösning eller alternativ teknik för att stoppa detta. Det är framför allt de yngre resenärerna som ägnar sig åt detta genom att skicka runt sms-biljetter.

Att envisas om att ha med sig barnvagnen, fast det inte finns plats

– Om man kommer med en barnvagn och det faktiskt är fullt på barnvagnsplatsen, behöver man inte börja bråka med chauffören. Vi får inte ta fler än vad där finns plats till. Det är först till kvarn som gäller.

Att gnälla över allt annat och på att bussen kör förbi en

– Utöver att klaga över sena bussar så klagar resenärer på att bussen är för varm eller för kall och att chaufförer har kört förbi resenärer utan att stanna. Det sistnämnda är inte något som görs med flit utan helt enkelt för att passageraren i fråga inte har varit synlig eller inte stått i närheten av hållplatsen.

Men bland dem värsta finns även dem bästa

– Majoriteten av passagerarna som åker buss är väldigt trevliga och gör det man ska. Jag skulle säga att 98 procent av de som åker är trevliga och säger hej och god morgon. Det händer även att man får komplimanger emellanåt, vilket är kul.

Är du en av dem som saknar bil och åker mycket i kollektivtrafiken? Stör du dig på bussar och chaufförer som aldrig är i tid? Innan du klagar för mycket kanske du även bör rannsaka dig själv.

►LÄS MER: Fritt fram för män att skreva med benen i lokaltrafiken

Metro har pratat med Maggan Björklund och Fredrik Lundberg, som båda är busschaufförer i Västra Götaland, Ulf Lyxell, pensionerad busschaufför som tidigare arbetat hos SL i 35 år, samt Bo Persson, chaufför på bussresebolaget Nettbuss, om vad chaufförer stör sig mest på hos dig som resenär. Läs deras berättelser nedan.