Det är i en debattartikel i Dagens Nyheter som bostadsminister Mehmet Kaplan (MP) tillsammans med statsminister Stefan Löfven (S) och finansminister Magdalena Andersson (S) sträcker ut en hand till alla oppositionspartier utom Sverigedemokraterna.

Enligt ministrarna uppskattar Boverket att 700 000 nya bostäder behöver byggas fram till 2025 och för att nå dit behövs politiska låsningar läggas åt sidan till förmån för samtal. Regeringen vill förenkla regelverken, öka byggkapaciteten och öka finansieringen och rörligheten.

Flyttar inte

– Skattefrågorna är också väldigt viktiga. Vi ser i dag att människor bor större än de skulle vilja men känner sig tvungna att bo kvar för att kostnaderna blir för höga vid en flytt. Vi ser också att unga människor, men också studenter, har svårt att över huvud taget flytta hemifrån, säger Mehmet Kaplan till TT.

Även om regeringen pekar ut ett antal områden är Kaplan tydlig med att samtalen ska vara öppna och att det "handlar om att ge och ta".

– Det viktiga när man går in i samtal är att man är öppen. Vi vet att bostadspolitik lämpar sig särdeles illa för ideologiska skygglappar, trots det har det blivit ett politiskt skyttegravskrig nästan. Och jag tror inte att möjligheten att nå bred politisk enighet förbättras om jag börjar peka ut ett antal områden där det ska eller inte komma förslag, säger Mehmet Kaplan.

Saknar förslag

Moderaternas bostadspolitiska talesperson, Ewa Thalén Finné, välkomnar initiativet men säger att hon saknar en del förslag.

– Till exempel en vända till på bullerreglerna och att vi tittar på strandnära byggande. Jag saknar också dimensionen om bostadsbidragen, den sociala delen av bostadspolitiken. Sedan har vi ju det väldigt viktiga när det gäller finansieringsfrågorna, men det närmar sig regeringen. Det blir intressant vad de tänker där, till exempel när det gäller flyttskatten.