Fakta: Putilov och Abrahamsson

Egor Putilov är inte mannens riktiga namn. Han har jobbat på Migrationsverket, som journalist och den senaste tiden på Sverigedemokraternas riksdagskansli.

Aftonbladet skrev den 3 september att Putilov fått en debattartikel publicerad i falskt namn, vilket han själv förnekar. Artikeln – undertecknad av en volontär på organisationen Refugees Welcome – var ett upprop för att ge asylsökande och papperslösa rösträtt. Den var, enligt tidningen, skickad från en mejladress som Putilov använt i andra sammanhang.

Sveriges Radio rapporterade den 23 september att mannen kunde vara en säkerhetsrisk då han gjort en affär med en rysk dömd brottsling med koppling till ryska myndigheter. Putilov köpte ett hus av ryssen för sex miljoner och sålde det vidare för det dubbla två månader senare. Putilov kommenterade på Facebook husköpet med att han kunde erbjuda en snabb affär men att han sedan inte fick banklån och därför tvingades sälja.

Migrationsverket kommer att gå genom alla ärenden som Putilov har haft hand om under sin tid på myndigheten.

Efter avslöjandena har mannen valt att säga upp sig från sitt jobb hos Sverigedemokraterna.

Dick Abrahamsson publicerade bland annat 2014 sympatier för Putin och Ryssland på Facebook. Nyhetssajten Expo Idag, som drivs av den antirasistiska stiftelsen Expo, har tidigare bland annat rapporterat att mannen haft kopplingar till det antisemitiska och konspiratoriska Partiet De Fria samt på Facebook delat propaganda från den nazistiska mediesajten Motgift och högerextrema Nya Tider. Han har också delat homofob propaganda från ett klädföretag kopplat till fascistiska gruppen Nordisk ungdom, enligt Expo Idag.

– Vi måste få papperen på bordet. Vi måste få veta exakt vad som har hänt, så att vi kan göra en risk- och konsekvensbedömning. Ytterst så att vi gruppledare kan ta ställning till om vi kan fortsätta att ha den här rutinen att det är partierna själva som fattar beslut om vilka man ska anställa och vilka säkerhetskontroller man gör, sade Centerns gruppledare Anders W Jonsson till TT efter att partiernas gruppledare diskuterat den uppkomna situationen på onsdagen.

Mötet handlade om den avhoppade SD-tjänstemannen "Egor Putilov", som använt sig av 4-5 olika alias och som av experter utpekats som en säkerhetsrisk på grund av fastighetsaffärer med en dömd rysk brottsling.

Rysk propaganda

Under dagen blev det också känt att partiet stänger av Kent Ekeroths politiske sekreterare Dick Abrahamsson, som använt Facebook för att sprida rysk propaganda och Putinvänliga uttalanden, vilket Helahalsningland.se uppmärksammat.

– Det handlar också om att han har utfört arbetsuppgifter för organisationer som klassats som hot mot rikets säkerhet. Men också andra typer av uttalanden som tillsammans innebär en ideologisk avvikelse som gör det väldigt svårt för honom att arbeta kvar, säger SD:s gruppledare Mattias Karlsson till TT.

Vilket ansvar Kent Ekeroth, som rekryterat både Putilov och Abrahamsson, har vill Karlsson inte säga.

Löfven kritisk

– Nej, jag vet inte alls vad Kents roll är i det här. Men det viktiga är att de personer som gör saker som vi bedömer är ohållbara reagerar vi mot, säger Karlsson.

SD fick under dagen kritik från flera håll för sin hantering.

– Sverigedemokraterna har uppenbarligen inte hanterat detta alls utan det är han själv (Putilov) som har gjort det, sade statsminister Stefan Löfven och hävdade att det visar att SD inte är ett parti som andra.

Moderaternas försvarspolitiske talesperson Hans Wallmark manade till vaksamhet.

Stort allvar

– Vi ska vara medvetna om att det finns den här typen av hybridhot mot Sverige och vi ska inte vara aningslösa. Det är allt från propaganda, desinformation och lögner. Och det är inte bara riksdagen som utsätts för det. Den här personen med sina fem identiteter har ju varit och knackat på flera dörrar. Vi ska alla ta det här på stort allvar, sade Wallmark till TT.

Att SD nu sätter ned foten mot Putinvänliga personer i partiet tolkar statsvetaren Jonas Hinnfors som att partiet inser faran med att inte uppfattas som trovärdiga i säkerhetsfrågor.

– Ett eventuellt samarbete med allanspartierna underlättas inte av att Sverigedemokraterna är vaga i sin syn på Ryssland, säger Hinnfors.