Fakta: C:s förslag om ingångsjobb

Runt hälften av de nyanlända har ingen gymnasieutbildning eller motsvarande. De behöver både utbildning och tillgång till enkla jobb, anser C.

För denna grupp vill C att arbetsmarknadens parter kommer överens om ett nytt avtal med betydligt lägre ingångslöner än i dag.

C är berett att matcha med sänkt inkomstskatt och lägre arbetsgivaravgift upp till en viss lönesumma för dem som omfattas av avtalet.

Om parterna inte kommer överens, vill C lagstifta för att få fram fler ingångsjobb.

Källa: Centerpartiet

Inför 700 centerpartister på kommun- och landstingsdagar i Karlstad lanserade Centerledaren Annie Lööf ett nytt förslag för att nyanlända med låg eller ingen utbildning ska få in en fot på arbetsmarknaden. Hon uppmanade fack och arbetsgivare att teckna nya avtal för enkla jobb med lägre ingångslöner riktade just till nyanlända.

– Att tro att enbart utbildningsinsatser skulle hjälpa denna grupp, det vore att vara naiv, säger Annie Lööf, tillfälligt tillbaka från föräldraledigheten.

Lagstiftning

De enkla jobben kan finnas inom byggbranschen, service, handel, restaurang och städning. Men Annie Lööf vill inte specificera hur mycket lägre lön det skulle kunna handla om.

C är berett att matcha avtalen med både sänkt inkomstskatt och sänkt arbetsgivaravgift upp till en viss lönesumma för dem som omfattas av avtalet. Men blir det inga avtal, vill Centern lagstifta om ingångsjobben.

Mycket illa genomtänkt, tycker LO om Centerns förslag.

– Vi vägrar teckna avtal som baseras på etnicitet, det kommer inte att ske, säger LO:s avtalssekreterare Torbjörn Johansson.

"Planekonomi"

Lagstiftning på samma tema är lika dumt, anser han. Senast det skedde var i Sovjetunionen, enligt Johansson.

– Det är planekonomi hon talar om, säger han.

Enligt Annie Lööf handlar förslaget om att uppdatera och utveckla den svenska modellen men arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) ser ingen utveckling, snarare avveckling.

– De vill lämna den svenska modellen, där det är parterna som ansvarar för lönebildningen och i stället lämna över allt mer till lagstiftning. Jag tror att det är en väldigt farlig väg att gå, säger hon.

Dessutom har hon svårt att se att det behövs fler anställningsformer för nyanlända än vad som redan finns.

– Den som är nyanländ och har svårt att få jobb har tillgång till väldigt generösa lönesubventioner, där staten kan stå för upp till 80 procent av lönekostnaden, säger Ylva Johansson.