Fakta: Kvinnliga regeringschefer och statsöverhuvuden

Theresa May kommer nu att ingå i en liten – men växande – skara kvinnliga regeringschefer och statsöverhuvuden i världen. Listan omfattar inte monarker. Årtalet i parantes är när de tillträdde.

Bangladesh: Premiärminister Sheikh Hasina (2009)

Brasilien: President Dilma Rousseff (för närvarande suspenderad) (2011)

Centralafrikanska republiken: Interrimpresident Catherine Samba-Panza (2014)

Chile: President Michelle Bachelet (2014)

Kroatien: President Kolinda Grabar-Kitarovic (2015)

Tyskland: Förbundskansler Angela Merkel (2005)

Liberia: President Ellen Johnson Sirleaf (2006)

Litauen: President Dalia Grybauskaite (2009)

Malta: Marie-Louise Coleiro Preca (2014)

Marshallöarna: President Hilda Heine (2016)

Mauritius: President Ameenah Gurib-Fakim (2015)

Namibia: Premiärminister: Saara Kuugongelwa-Amadhila (2015)

Nepal: President Bidhya Devi Bhandari (2015)

Norge: Statsminister Erna Solberg (2013)

Polen: Premiärminister Beata Szydlo (2015)

Sydkorea: President Park Geun-hye (2013)

Taiwan: President Tsai Ing-wen (2016)

Källa: Reuters

Fakta: Brittiska premiärministrar

Titeln premiärminister har funnits i Storbritannien sedan början av 1700-talet. Här är de senaste regeringscheferna.

Harold Macmillan (k) 1957-1963

Alec Douglas- Home (k) 1963-1964

Harold Wilson (lab) 1964-1970 samt 1974–1976

Edward Heath (k) 1970–1974

James Callaghan (lab) 1976–1979

Margaret Thatcher (k) 1979–1990

John Major (k) 1990–1997

Tony Blair (lab) 1997–2007

Gordon Brown (lab) 2007–2010

David Cameron (k) 2010–2016

K = konservativ, lab = labour.

Fakta: Kampen om premiärministerposten

Tidslinje:

Detta har hänt i kampen om att efterträda David Cameron som partiledare för Torypartiet och därmed också bli ny brittisk premiärminister.

23 juni: Britterna folkomröstar om EU.

24 juni: Storbritannien vaknar upp till nyheten att väljarna sagt sitt: landet kommer att lämna EU. Den konservative premiärministern David Cameron meddelar att han kommer att avgå och börserna faller fritt.

27 juni: Innan några förhandlingar om handelsavtal eller samarbetsavtal kan inledas måste britterna påbörja processen för ett utträde, genom att aktivera artikel 50 i EU-fördraget. David Cameron har sagt att han kommer överlåta beslutet att trycka på utträdesknappen till sin efterträdare som utses hösten 2016.

Den förre Londonborgmästaren Boris Johnson är en av de brittiska politiker som eldade på för brexit-sidan och sågs av många som efterträdare till Cameron. Den 30 juni meddelar han att han däremot inte kommer att kandidera till posten som partiledare för Torypartiet.

Bland övriga kandidater syns utbildningsminister Michael Gove, förre försvarsministern Liam Fox, energiminister AndreaLeadsom, inrikesminister Theresa May och arbets- och pensionsminister Stephen Crabb.En efter en faller de bort och till slut återstår bara May och Leadsom. 

11 juli: Andrea Leadsom meddelar att hon hoppar av kampanjen. Kvar står Theresa May som ensam kandidat för att efterträda David Cameron. Och det är snabba puckar. Redan den 13 juli ska Cameron sedvanligt meddela sin avgång till drottning Elizabeth II.

12 juli: David Cameron håller sitt sista regeringssammanträde.

13 juli: David Cameron avgår och Theresa May blir ny premiärminister.

Både partikamrater och motståndare tackade David Cameron för hans tid som premiärminister, vid dagens frågestund i parlamentet. Stämningen var uppsluppen, men bottnade samtidigt i allvar. Cameron uppmanade sin efterträdare Theresa May att försöka hålla så nära band till EU som möjligt.

– Mitt råd till min efterträdare, som är en briljant förhandlare, är att vi ska försöka hålla oss så nära EU som vi kan, för fördelarna med handel, samarbete och säkerhet, sade han.

Väntas utse brexit-toppar

May har höga förväntningar på sig att ena partiet efter den uppslitande brexit-konflikten. Hon själv förespråkade att stanna kvar i EU och väntas tillsätta några av frontfigurerna för lämna-sidan, såsom Boris Johnson, Liam Fox, Andrea Leadsom och Priti Patel. Hon har också lovat att inrätta ett nytt departement som ska ansvara för utträdet, som britterna röstade för den 23 juni.

– Nu mer än någonsin måste vi arbeta tillsammans för att genomföra brexit, bygga ett land som fungerar för alla och verkligen ena vårt parti och vårt land, säger May enligt The Guardian.

22-åriga spanjorskan Alexandra Vandromme, som arbetar på Apple i London, tycker att britterna borde ha fått utse sin nya ledare genom ett nyval.

– Det är ett stort beslut för landet, så allmänheten borde involveras. Dessutom har mycket hänt sedan senaste valet, säger hon till TT:s utsände i London.

Skiljer sig från Thatcher

I eftermiddag åker David Cameron till Buckingham Palace för att lämna in sin avskedsansökan. Sedan är det dags för Theresa May att besöka drottningen, innan hon formellt kan bilda regering.

Några av dem som väntas få höga positioner är energiminister Amber Rudd och biståndsminister Justine Greening. Det pratas också om att en kvinna för första gången kan bli aktuell som finansminister, även om favoriterna till den tunga posten än så länge är utrikesminister Philip Hammond och Tories gruppledare i parlamentet, Chris Grayling.

Rudd och Grayling nämns båda som möjliga efterträdare till Mays nuvarande post som inrikesminister, medan Greening tros bli hälsominister.

Fler kvinnor som kan få viktiga poster är Harriett Baldwin, Margot James och Karen Bradley. May har flera gånger jämförts med Margaret Thatcher, men i ambitionen om en någorlunda jämställd regering skiljer hon sig kraftigt från järnladyn. Under sina elva år som premiärminister tillsatte Thatcher bara en kvinna, skriver The Telegraph. I David Camerons avgående regering var färre än en tredjedel kvinnor.

– Det var Theresa som tog initiativ till kampanjen för att välja fler kvinnliga parlamentsledamöter och hon har alltid tyckt att det borde finnas fler kvinnor på tunga regeringspositioner, säger en talesperson för May enligt The Guardian.

"Kommer klara det"

På ett kafé på Baker Street i centrala London sitter fondförvaltaren Lawrence Frampton och hans 14-åriga dotter Asia. De verkar ta ledarbytet med ro.

– Hon var ju det enda alternativet efter att de andra kandidaterna drog sig ur, och av dem var hon det bästa valet. Hon har erfarenhet av att regera, vilket kommer att behövas framöver, säger Frampton

Han är positiv till att få en kvinnlig premiärminister.

– Nu behövs en person som enar landet. Och, det kanske är lite generaliserande, men med en kvinnlig ledare kanske det kan bli mindre av aggressiv utrikespolitik och en mer inkluderande och progressiv politik överlag.

Asia berättar att det bland hennes skolkamrater finns en oro för framtiden och svårigheter att få jobb. Men hon tror att den nya premiärministern kan hantera utmaningar som att föra landet ur EU.

– Jag tror att paniken är lite överdriven. Hon kommer att klara det.