– Alla uttryckte att det är viktigt att nå en överenskommelse så att Storbritannien blir kvar i unionen.

Statsminister Stefan Löfven (S) om att alla EU-ledarna har hoppats uppgörelse om Storbritanniens framtida relation till EU. (TT)

Fakta: Delar av överenskommelsen

Samtliga EU-länder kommer att ges möjlighet att indexera barnbidragen för de fall där EU-medborgare får pengar för barn som bor i andra länder. I praktiken är tanken att därmed kunna betala mindre för barn vars föräldrar till exempel arbetar i Storbritannien, men där barnen bor i ett hemland där levnadsomkostnaderna är lägre.

Möjligheten ges dock först från år 2020.

I överenskommelsen ingår även att Storbritannien får löfte om att det ska skrivas in i EU:s grundfördrag att landet inte omfattas av devisen om en "allt fastare sammanslutning". Inskrivningen ska dock ske först vid nästa fördragsändring – vilket kan dröja långt in i framtiden.

När det gäller det brittiska önskemålet om att få kräva noggrannare behandling av ny lagstiftning inom euroområdet så kommer det att stå fritt för alla EU-länder att dra den i bromsen.

Fakta: David Cameron

David Cameron – född den 9 oktober 1966 – är Storbritanniens premiärminister sedan den 11 maj 2010.

Han blev parlamentsledamot 2001 och efterträdde Michael Howard som Konservativa partiets ledare i december 2005.

Cameron är uppvuxen i Berkshire, väster om London, som son till en aktiemäklare. Liksom fadern och farfadern gick han på den närliggande privatskolan Eton.

Tillsammans med hustrun Samantha (född 1971) har Cameron två döttrar och en son. Ytterligare en son, Ivan, dog vid sex års ålder 2009.

"Dramat är över", twittrade Litauens president Dalia Grybauskaite vid 22-tiden på fredagen. Det förlösande beskedet kom sedan EU-ledarna efter stora förseningar till slut satt sig till bords i Bryssel vid för att nå en uppgörelse om Storbritanniens framtida relation till EU.

Efter några minuter av förnekanden och bekräftelser om vartannat kom sedan EU:s permanente rådsordförande med den definitiva tummen upp.

"Deal! Enhälligt stöd för en ny uppgörelse för Storbritannien i EU", skrev Tusk via Twitter.

Folkomröstning

Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen blev först att gratulera sin brittiske kollega, åtminstone i Twittersfären.

"David Cameron kämpade hårt för Storbritannien. Gott avtal för Storbritannien och för EU. Gratulerar!" twittrade Løkke.

Premiärministern själv var också nöjd.

"Jag har förhandlat fram en uppgörelse som ger Förenade kungariket specialstatus i EU. Jag kommer att rekommendera den till regeringen i morgon", skrev Cameron på Twitter.

Sannolikt väntar då besked om när den folkomröstning ska hållas som definitivt avgör frågan.

Efter mötet i Bryssel meddelade Cameron att han ska uppdatera regeringen om överenskommelsen klockan 10 i morgon, lördag.

– Det här är tillräckligt för att få mig att rekommendera att Storbritannien stannar i EU och får det bästa av två världar, sade Cameron vid en presskonferens.

På presskonferensen förklarade också den brittiske premiärministern också att man bör vara "misstänksam mot dem som säger att lämna Europa är vägen mot landet av guld och gröna skogar (milk and honey)".

Den tyska förbundskanslern Angela Merkel kommenterade genombrottet med att "jag anser att vi har gett Cameron ett paket som han kan kampanja med för att behålla Storbritannien i EU".

Även statsminister Stefan Löfven (S) andades ut efter toppmötet.

– Jag är lättad, jag är nöjd. Till sist har vi nått en bra överenskommelse, sade Löfven på sin pressträff efter mötet.

Sju år

Beskeden kom efter intensiva enskilda möten mellan Cameron, Tusk och EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker.

Övriga ledare fick under fredagen fylla ut tiden så gott det gick. Tysklands förbundskansler Angela Merkel försvann ut till ett närbeläget torg för att äta belgarnas favoritkäk, pommes frites. Och Sveriges statsminister Stefan Löfven (S) passade på att köpa en ny skjorta.

Tvisteämnen har bland annat varit förslaget om att britterna ska kunna inskränka sociala bidrag för andra EU-medborgare under sju år, vilket nu alltså blev överenskommet.

I överenskommelsen ingår även att Storbritannien får löfte om att det ska skrivas in i EU:s grundfördrag att landet inte omfattas av devisen om en "allt fastare sammanslutning".

Inom euro-zonen har också oro funnits för att Storbritannien ska få för stor möjlighet att stoppa eller åtminstone försena euro-beslut. Enligt överenskommelsen kommer det att stå fritt för alla EU-länder att dra i bromsen och kräva noggrannare behandling av ny lagstiftning inom euroområdet.

Datum för folkomröstning

Efter överenskommelsen sade David Cameron att han snart kommer att meddela datum för en folkomröstning i Storbritannien. Det har tidigare spekulerats i att den väntas gå av stapeln redan den 23 juni, mitt under fotbolls-EM och typiskt nog samma dag som EU-ledarna ska samlas till sitt juni-toppmöte i Bryssel.

Omröstningen lär dock bli tuff för Cameron, som kommer att få mothugg från flera ministrar i den egna regeringen. Under fredagskvällen uppgav BBC att justitieminister Michael Gove valt att ställa sig på "lämna EU"-sidan.