– Vi är i en annan situation än till exempel Tyskland som har en minskande befolkning och som behöver ha en högre invandring, säger Cameron på en pressträff efter ett möte med Nordic Future Forum – en skapelse av Cameron och förre moderatledaren Fredrik Reinfeldt för informella samtal om framtidsfrågor.

Strax före hade Stefan Löfvens ersättare på mötet, framtidsminister Kristina Persson (S), tryckt på öppenhet och migration som en viktig förutsättning för kreativitet, nya idéer och tillväxt. Det var hon ganska ensam om i kretsen.

"Är fullt"

– Cameron tog ju upp det också, att det hade varit bra för Storbritannien, men att det nu var i princip fullt, säger Kristina Persson till TT.

Hon sade under en öppen session att migration på kort sikt kan uppfattas som ett problem men att den i det långa loppet är lönsam. Efteråt modifierar hon sig något:

– Allt hänger på att man klarar integrationen bra, det är en stor utmaning som inte löser sig så snabbt. Den måste vi jobba hårt med.

Cameron vill omförhandla

David Cameron gör klart att migration, särskilt vad gäller kontroller, är en fråga som han vill omförhandla med EU inför den brittiska folkomröstningen om att vara kvar i eller lämna EU.

EU-förhandlingarna, Syrienkriget och flyktingkrisen fanns med när han, Löfven och de nordiska och baltiska statsministrarna åt middag i Reykjavik på onsdagen. Dessa ämnen finns också med när Löfven besöker Cameron i London på måndag. Den svenske statsministern har den senaste tiden talat allt mer om att Sverige behöver assistans från andra EU-länder och gemensamma EU-lösningar för att klara asyltrycket.