Fakta: Storbritannien och EU

Storbritanniens regering vill ha förändringar i sin relation till EU inom fyra områden: den ekonomiska konkurrenskraften, välfärdssystemet för EU-medborgare i Storbritannien, situationen för länderna utanför euroområdet samt möjligheten att stå utanför EU:s formella maningar om en "allt fastare sammanslutning".

Under hösten ska ändringarna diskuteras av EU-länderna på statssekreterarnivå inför stats- och regeringschefernas nästa ordinarie toppmöte, den 17–18 december.

Eventuella ändringar ska sedan följas av en folkomröstning om fortsatt brittiskt EU-medlemskap, senast den 31 december 2017.

– Ni kan koka ner alla mina förhandlingar till ett enda ord: flexibilitet. Om det är flexibelt nog så stannar vi. Om det inte är flexibelt nog måste vi fråga oss en väldigt grundläggande fråga: är den här organisationen till för oss? sade Cameron när han talade inför den brittiska näringslivsorganisationen CBI på måndagen.

Ännu ett tal på samma tema håller premiärministern på tisdagen då han också ska presentera sina detaljerade krav i EU-förhandlingarna i ett brev till EU. Cameron hoppas sedan kunna hålla landets planerade folkomröstning om EU-medlemskapet redan i juni 2016, rapporterar tidningen The Times.

Tidsplanen hänger dock på att övriga EU-ledare redan i december ger åtminstone ett preliminärt godkännande till det som Cameron vill förändra i Storbritanniens relation till EU.

I talet till CBI på måndagen häcklades premiärministern av två anti-EU-aktivister som anklagade både honom och näringslivet för att vara "Bryssels röst".

De som vill ha kvar britterna i EU fick å andra sidan stöd från Irland.

– Där Storbritannien söker förnuftiga och genomförbara förändringar kommer vi att ge vårt stöd, lovade irländske premiärminister Enda Kenny, som också talade på CBI-mötet.