Malignt melanom

Malignt melanom, den allvarligaste formen av hudcancer, är en elakartad tumörsjukdom som lätt bildar metastaser och sprider sig i kroppen. 

Hudcancern uppkommer i hudens pigmentceller och förekommer i både leverfläckar och födelsemärken, men också direkt på huden. Cancercellerna kan sedan växa in i lymfkärl och blodkärl och sprida sig till närliggande lymfkörtlar eller till andra ställen i kroppen. 

Malign melanom sitter ofta på benen på kvinnor och på bröstet eller ryggen på män. Sjukdomen är mycket sällsynt före puberteten och ovanlig under tonåren. 

Varje år insjuknar drygt 3 000 svenskar i malignt melanom. Åtta av tio blir friska.

Källa: 1177 Vårdguiden

För nästan tre år sedan drabbades Annica Thimberg, 34, av hudcancer – ett besked som kom att förändra hennes liv för alltid. Men trots att hon de senaste nio månaderna har genomgått 45 cellgiftsbehandlingar var hon fast besluten att ta sig igenom ”Spring för livet”-loppet i Skövde som gick av stapeln i måndags, något som Dagen var först med att uppmärksamma.

Loppet, som arrangeras ideellt, genomfördes för fjärde året i rad och alla deltagaravgifter går till Cancerfonden.

– Min kompis Kent har rullator och kan inte springa själv, så jag ville springa för honom, berättar Annica för Metro. 

►LÄS MER: Nathalie, 27, är döende i cancer: "Jag kan inte sluta leva" 

Hon har sprungit loppet tre gånger tidigare – men aldrig med så många nummerlappar. Inför årets lopp drog hon via sociala medier och kontakter på Sahlgrenska sjukhuset ihop hela 256 anmälningar – inklusive sin egen – och sprang för allihop.

– Det var varmt att springa med så många lappar men jag är otroligt stolt över att jag klarade det, säger Annica.

I årets lopp deltog över 1700 personer, där strax över hälften är cancerdrabbade och resten är anhöriga. När Annica passerade mållinjen efter 5 kilometer skanderade publiken ”Annica, Annica!”.

– Det går knappt att beskriva den känslan, jag börja bara gråta, dels för att jag var så slut men framför allt för att det var så osäkert om jag skulle klara av att springa hela loppet med tanke på hur jag mått. Det var ett stort steg.

►LÄS MER: Jenny, 36, om sin brutala bild: "Bröstcancer är inte sexigt"

Annica har behandlats med bromsmediciner och cellgifter, vilket har gjort att mycket metastaser har försvunnit. Hon har precis inlett en ny behandling med immunterapi.

– Jag hoppas att den biter, för nästa år tänker jag satsa på att springa en mil.