Carin Mannheimer blev känd som skapare av samhällsrealistiska tv-serier och teaterpjäser. Bland hennes mest kända produktioner finns tv-serierna "Svenska hjärtan" och "Solbacken: Avd E". Hon skrev även manus och regisserade tv-serien "Saltön" efter Viveca Lärns böcker.

In i det sista arbetade hon med pjäsen "Till sist" för Göteborgs stadsteater – den avslutande delen i en trilogi om åldrande som inleddes med "Sista dansen".

– Carin Mannheimer var replikernas drottning. Väldigt få dramatiker lyckas som hon skapa bruksteater med samhällelig nerv och samtidigt locka fram så varma skratt, säger Anna Takanen, konstnärlig ledare på Göteborgs stadsteater, till GP.

Kollegornas hyllningskör

Carin Mannheimers kollegor sörjer sin bortgångne vän.

– Jättesorgligt. Sorgligt för att det känns som att det var så mycket kvar som hon skulle göra, säger skådespelerskan Ulla Skoog till Expressen.

Även Christian Wikander, SVT:s programchef för drama, har pratat med tidningen.

– Det är verkligen en förlust. Hon hade en otrolig förmåga att hitta rätt ton i sitt berättande, säger han.

Andra uttryckte sina kondoleanser på Twitter.

"Sörjer regissören Carin Mannheimer. Vi lekte "Lära för livet" på skolgården i sexan. Första svenska tv-serien som gjorde intryck på mig", skriver regissören Ulf Malmros.

Flerfaldigt prisbelönad

Mannheimer har vid flera tillfällen prisats för sitt arbete som manusförfattare och regissör. 2009 fick hon Hans Majestät Konungens medalj i 8:e storleken med serafimerordens band för framstående konstnärliga insatser. 2010 fick hon Piratenpriset, och året därpå utsågs hon till hedersdoktor vid Sahlgrenska akademin.

Carin Mannheimer höll på att planera sin 80-årsdag, som skulle ha infallit den 17 augusti.