Medfödd spondyloepifyseal dysplasi

Sjukdomen är ärftlig och innebär en svår störning av skelettets utveckling. Det leder till att skelettet har ovanlig form och/eller hållfasthet. Vid en del fall påverkas hela skelettet, medan det i andra fall berör vissa delar.

Varje år föds 1-2 barn i Sverige med sjukdomen. Det finns uppskattningsvis 20-30 personer i landet som lever med den.

Källa: Socialstyrelsen

Med kortväxtheten, eller medfödd spondyloepifyseal dysplasi som diagnosen är, kommer andra problem för Catrine Lundell. Hon har nedsatt syn och nedsatt hörsel. Varje fredag lägger hon upp nedvärderande kommentarer som hon får av främmande människor på sitt Instagram-konto.

– Hela livet har varit en lång kamp fram och tillbaka. I början handlade det om att få rätt till vård och hjälp i skolan och nu handlar det mest om att hantera kränkningar och glåpord, säger Catrine Lundell.

LÄS MER: Lennons handikapp-hån väcker ilska 

Hon vill tipsa andra kortväxta människor att acceptera att livet är som det är och att det är okej att vara ledsen.

– Livet är orättvist, så det är bara att acceptera det. Det bästa är att försöka ta kontakt med andra som har samma funktionsnedsättning så att man får prata med människor i samma situation.

På skottdagen, den 29 februari, anordnar Riksförbundet Sällsynta diagnoser en festival, Sällsynta filmfestivalen. Catrine Lundell ska bidra med en musikvideo.

LÄS MER: Svenskt företag hyr ut kortvuxna för "dvärgkastning"

– Den innehåller både dansare med funktionsnedsättning och dansare utan. Fokus ligger på att våga vara sensuell, sexig och sig själv vare sig du har en funktionsnedsättning eller inte, säger hon.

Catrine Lundell kom på idén för att hon vill skapa en förebild för andra kortväxta – en förebild som hon själv aldrig hade.

– Jag vill visa att man kan våga vara sig själv och utmana sig själv även om man har en funktionsnedsättning. Jag vill att folk funderar över stereotypen av en funktionsnedsatt, det är inte alltid en vit äldre man i rullstol, säger hon.

LÄS MER: Föräldrar till funktionshindrade jublar över dockorna

Förhoppningen är att festivalen får många besökare så att fler människor börjar reflektera över fenomenet.

– Jag hoppas att det leder till att fler blir stolta över sina olikheter, säger Catrine Lundell.

Här kan du följa Catrines vardag på Instagram.