Fakta: CH Hermansson

Carl-Henrik Hermansson föddes 1917 i Bollnäs och växte upp i Ådalen.

Under slutet av 1930-talet flyttade han till Stockholm för att studera och gick 1941 med i dåvarande Sveriges kommunistiska parti (SKP). Förutom som politiker verkade Hermansson även som journalist och författare.

Under perioderna 1948–1950 och 1956–1958 var han redaktionschef, och senare chefredaktör, för partiorganet Ny dag.

Mellan åren 1964 och 1975 var han partiledare för SKP, som 1967 bytte namn till Vänsterpartiet kommunisterna (VPK). Under Hermanssons ledarskap förnyades partiet och rörde sig bort från beroendet av Sovjetunionen och anammade idéer från den så kallade nya vänstern.

Som politisk debattör gjorde Hermansson sig känd för sin personliga stil och sin lågmäldhet.

Hermansson skrev under sin livstid flera böcker, däribland "Det monopolkapitalistiska Sverige" (1941), "Vänsterns väg" (1966), "Kommunister" (1977) och "Socialism på svenska" (1983).

Källa: NE, Vänsterpartiet

– Vi kommer att sakna CH mycket och han lämnar ett enormt tomrum efter sig, säger den nuvarande V-ledaren Jonas Sjöstedt till TT.

CH Hermansson blev partiledare för dåvarande Sveriges kommunistiska parti 1964 och ledde partiet, som 1967 bytte namn till Vänsterpartiet kommunisterna, fram till 1975. Han var drivande i den förnyelseprocess som ledde till att partiet bröt med Sovjet.

"Stod på rätt sida"

– Han har betytt så otroligt mycket för svensk vänster, mer än någon annan. Han lade grunden till att vi blev ett modernt och självständigt Vänsterparti, säger Jonas Sjöstedt till TT.

TT: Hur ser du på att han gick med i partiet när det fortfarande var Sovjetinfluerat?

– Hans livsgärning var ju att partiet var något annat när han slutade, säger Sjöstedt.

– Det är klart att man skulle önska att det gått ännu snabbare, men det är ingen tvekan om vilken sida CH stod på.

Lyfte klyftor

Hermanssons viktigaste politiska avtryck var annars att han satte fokus på klassklyftorna, anser V-ledaren.

– Han visade hur ojämlikt Sverige fortfarande var. Han satte ord på den skeva maktfördelningen i Sverige, med begrepp som "de 15 familjerna", och det påverkade hela samhällsdebatten och även andra partier.

Störst roll spelade CH Hermansson under Pragvåren 1968, anser Jörgen Hermansson, professor i statskunskap vid Uppsala universitet. Då tog Hermansson tydligt parti för Alexander Dubček och det reformprogram som gick under beteckningen "socialism med ett mänskligt ansikte".

– Det framstår som ganska starkt av en kommunistisk ledare att klara av det, säger Jörgen Hermansson.

Han påminner om att det svenska partiet länge formellt var en sektion inom den kommunistiska internationalen. Frigörelsen från Moskva var en uppvisning i konsten att manövrera en kompromiss.

– Ideologiskt sett var CH en kommunist, men han var inte en kommunist som tog order från något annat parti utifrån. Och på den tiden var det ganska anmärkningsvärt.

"Stor inspirationskälla"

Sjöstedt beskriver Hermansson som en lågmäld och resonerande person, men samtidigt med en stark övertygelse.

– Det var väldigt lätt att tycka om CH, säger V-ledaren, som beskriver sin företrädare som en stor inspirationskälla.

– Vi träffades regelbundet. Jag gick ofta upp och fikade med CH. Han följde med i dagspolitiken in i det sista och hade den senaste litteraturen, om klimatfrågan, om finanskrisen, på sitt köksbord trots att han var 98 år gammal.