Världsdagen för psykisk hälsa

Den 10 oktober varje år uppmärksammas Världsdagen för psykisk hälsa, med årets tema: "Samverkan för psykisk hälsa".

Dagen grundades av World Federation for Mental Health 1992 i syfte att skapa medvetenhet och försteålse för psykisk hälsa och ohälsa. 

Källa: World Health Organisation och Malmö Stad

Hit kan du vända dig om du mår dåligt

Vårdcentralen 

Om du vill komma i kontakt med läkare, psykolog eller kurator. 

Psykiatrisk öppenvårdsmottagning

För att prata med psykiatriker, psykoterapueter, kuratorer och vidareutbildade sjuksköterskor, samt om du behöver akut hjälp. 

Internetpsykiatri

Om du lider av depression, social fobi och paniksyndrom kan du få kognitiv beteendeterapi (KBT) via nätet.

Fråga om råd på olika språk

Svenska: tel 1177, öppet: dygnet runt. 

Arabiska: tel 0771-1177 90, öppet: 08-12.00  

Somaliska: tel 0771-1177 91, öppet: 08-12.00  

Finska: tel 1177, knappval 8, öppet:  08-12.00  

Engelska: tel 1177, knappval 5, öppet:  08-12.00  

Källa: Vårdguiden

Panikångestattackerna kom plötsligt för Charlie Eriksson. Han beskrev det som en våg av ångest som sköljde över honom, samtidigt som att han inte förstod vad det var.

– Jag visste inte vad symptomen för panikångest var, istället så tänkte jag att nu är det hjärtat som lägger av eller rusar iväg. Jag hade inga kunskaper om psykisk ohälsa, det var en helt ny värld för mig, berättar han.  

► LÄS MER: Så pratar du med någon som mår dåligt 

Innan sjukdomen hade Charlie som motivation att alltid prestera på topp. Han hade bra betyg och höga ambitioner när det gällde skola, jobb och träning. Men hans höga krav i kombination med stress ledde till att han slet ut på sig själv och föll in i en svår depression.

För Charlies del gick det så långt att han försökte ta livet av sig tre gånger. Men enligt honom ville han inte ta sitt liv, han ville få hjälp. Efter sista sjukhusbesöket sjukskrevs Charlie och fick reda på att han hade drabbats av depression.

– Det kändes väldigt konstigt att få den etiketten, jag hade mycket fördomar och stereotypa bilder av hur en deprimerad person är. Det var surrealistiskt att man själv helt plötsligt var den som var deprimerad.

Charlie hade svårt att prata om sin psykiska ohälsa. Han menar att det råder en skam och tabu kring ämnet.

– Det var enklare att hålla tyst och lida i ensamhet.

► LÄS MER: Sara tacklade höstdeppen: "Försöker tanka ljus så mycket jag kan" 

Efter att ha bytt medicinering och fått en ny behandlingsplan började han bearbeta allting som hade hänt genom att prata och skriva om sin psykiska ohälsa.

– Jag tror att min öppenhet ledde till stora framsteg till mitt mående och min resa tillbaka, säger han

År 2013 startade han hemsidan Aldrigensam där han har delat med sig av sin berättelse och information om psykisk ohälsa. Projektet fick ett stort genomslag och Charlie tror att det beror på att många kan relatera till hans berättelse.

– Det viktigaste är att förstå att det finns en väg ut, att det faktiskt går att ta sig igenom det för att bli en ännu bättre och starkare människa. Överallt finns det människor som mår dåligt, ingen är ensam. Försök prata om det och skapa en gemenskap istället för att utesluta oss som är drabbade.

LÄS MER: Psykisk ohälsa kan vara ett värre tabu i miniriotetsfamiljer