– Vi gick in med fyra medlemmar och kom ut med tre.

Per Granberg om inspelningarna av Charta 77:s nya album.

Fakta: Charta 77

Bildades i Köping 1983 av Per Granberg och Johnny Smedberg.

Bandet är i dag en trio bestående av sångaren och gitarristen Per Granberg, basisten och sångaren Mattias Söderlund och trummisen Teijo Granberg.

Debutalbumet "Välfärdens avfall" kom 1983. Sedan dess har bandet gjort album som "Sista dansen" (1985), "Grisfesten" (1993) och "Tecken i tiden" (1995).

Det nya albumet "Salt", bandets första på tolv år, släpps den 23 oktober.

Aktuella turnédatum: 23/10 Stockholm, 24/10 Pipeline, 30/10 Västerås, 13/11 Borlänge, 14/11 Linköping, 27/11 Kristianstad, 28/11 Halmstad, 17/12 Stockholm, 18/12 Köping, 28/1 Stockholm, 29/1 Uppsala, 30/1 Bollnäs, 19/2 Göteborg, 20/2 Malmö.

2003 gav Charta 77 ut skivan "Spegelapan". Köpingbandet, som då var 20 år in i karriären, var extremt nöjda med plattan och såg ingen anledning att stressa ut nytt material.

Att det skulle dröja ända till 2015 räknade dock ingen med.

– Det var inte meningen att det skulle ta tolv år. Vi började göra låtar efter några år men sedan blev ju jag väldigt sjuk, jag fick en hjärnblödning för snart sex år sedan, säger Per Granberg.

Han är fortfarande halvtidssjukskriven men mår i dag bättre än under de tre första åren – en "förjävlig tid" som han häromåret avhandlade på soloskivan "Cirkus i mitt huvud".

"Blir ett coverband"

När han började bli "fit for fight" ville Charta 77 bara se om de över huvud taget kunde spela live. Under samma tid hoppade den dåvarande trummisen Johan Hultman av bandet – ersättare blev nygamle Teijo Granberg.

– Han hade gått igenom småbarnsfasen och tyckte det var kul att åka ut och spela. Så tiden bara gick. För två år sedan, när vi var ute på 30-årsjubileumsturnén, sade vi att "vi har varit ute och spelat i tio år på en skiva, nu måste vi göra något nytt innan vi blir ett coverband på oss själva", säger Per Granberg.

Tungt avhopp

Det dröjde dock inte länge förrän Charta 77 återigen stötte på patrull. När inspelningarna av det nya albumet till slut drog i gång hoppade gitarristen och originalmedlemmen Johnny Smedberg av bandet.

– Vi gick in med fyra medlemmar och kom ut med tre, säger Per Granberg.

Han vill inte berätta om bakgrunden till Smedbergs avhopp men säger att det inte handlade om kreativa meningsskiljaktigheter utan "ett bråk om helt andra saker".

– Lite enkelt kan man säga att valet stod mellan att göra plattan och fortsätta som band eller att lägga ner plattan och bandet. Då valde tre av oss att fortsätta, säger Per Granberg.

Energifylld skiva

Resultatet av det beslutet blev albumet "Salt" som släpps den 23 oktober.

– Den är väldigt energifylld, det finns ingen riktigt lugn låt på plattan. Sedan är den väldigt enkel, vi har inte varit rädda för enkla musikaliska lösningar, säger Per Granberg som är väldigt nöjd med vad bandet presterat.

– Två låtar, jag säger inte vilka, skulle jag kunna rensa bort. Men åtta av tio låtar tycker jag är skitbra, det känns väldigt homogent rakt igenom.

Nu väntar en omfattande Sverigeturné för Charta 77. Målet är sedan att det inte ska dröja ytterligare tolv år till nästa skiva.

– Nej, det hoppas jag inte och det känns inte så. Dels finns det låtar som inte kom med på den här plattan, dels finns det redan idéer på nytt material. Men om 13 år sitter vi väl här igen, skrockar Per Granberg.