Sveriges insats i Nepal

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, genomför en räddningsinsats i Nepal.

Leds av FN. Styrkan, som leds av FN, har sedan den 28 april krympt från 70 till 12 olika experter, och är främst baserad i Chautaraprovinsen öster om huvudstaden Katmandu. Ett nytt team på omkring tio personer väntas inom de kommande veckorna.

Skalvet. Jordskalvet den 25 april dödade över 8 000 och skadade över 16 000 människor.

– Många är väldigt oro­liga för sina anhöriga.

Christian Di Schiena, 36, från svenska Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, kastades mot marken när den kraftiga jordbävning fick allting att gunga i Chautaraprovinsen öster om huvudstaden Katmandu.

– Det var overkligt, som att stå på ett trumskinn som någon slår på. Det blev så klart panik, skrik och gråt, och folk sprang ut ur sina hus och upp till en plan yta där det är fritt över huvudet. Många är väldigt oroliga för sina anhöriga, säger Di Schiena.

Ingen i den svenska styrkan skadades. På tisdagen jobbade MSB:s personal med att uppdatera sig om förödelsen ­efter det senaste skalvet. ­Byarna i området runt Mount Everest befaras ha drabbats värst. Di Schiena:

– Husen är byggda av lera, där är 90–95 procent av byggnaderna raserade redan som det är. Det är klart att skalvet i dag har bidragit till att spä på det lite ytterligare. Men nu, några timmar senare, är det bara för oss att köra på enligt plan, det får inte stoppa upp hjälpen.

Björn Söderberg, 33, bosatt i Katmandu sedan 14 år, ­arbetar som volontär för att hjälpa invånare som fått ­sina hus förstörda. Han ­säger att bönderna på landsbygden är desperata:

– Monsunregnen kommer om tre, fyra veckor. De tvingas nu välja mellan att ägna tiden fram till dess åt att bygga ett nytt hus eller att plantera riset.