Så förbereder du dig

Som blivande föräldrar är det bra att förbereda sig inför förlossningen och tiden därefter. Det kan man till exempel göra genom att prata mycket med varandra om förväntningar och eventuell oro, gå på föräldrautbildning och läsa böcker. Vissa lär sig andas enligt profylaxmetoden, andra går på yoga.

De flesta förlossningsavdelningar har visningar för blivande föräldrar så att man får bekanta sig med lokalerna och ställa frågor. Det är även vanligt att sjukhusen har föreläsningar för blivande föräldrar där man får veta mer om hur de arbetar.

Källa: 1117 Vårdguiden

Stöd vid förlossningen

Det kan vara den blivande pappan, ens partner, eller någon annan nära vän eller anhörig. Han eller hon kan då finnas där som en fast punkt och hjälpa till att lotsa genom förlossningen. 

Det finns också hjälpkvinnor, doulor, vars roll är att ge stöd under hela förlossningen. En doula är en kvinna som själv har fött och som har varit med vid andra förlossningar. Om man funderar över möjligheten att ha en doula med, och inte själv har en väninna som kan agera doula, kan man fråga om detta på barnmorskemottagningen, även kallad mödravårdscentral (MVC).

Källa: 1177 Vårdguiden

En förlossning är en stor händelse för både mamman och pappan som kan påverka föräldrarnas anknytning till barnet. Därför är det viktigt att även papporna är delaktiga. Men enligt en ny studie från Lunds universitet och Karolinska institutet har många pappor har negativa förlossningsupplevelser.

– Vid förlossningar händer det att pappor känner att de mest är i vägen. De vet inte hur de ska kunna stötta sin partner och de känner sig inte delaktiga, säger Li Thies-Lagergren som har genomfört studien.

För Christopher Wallin, 30, från Kungsbacka, blev dotters födsel en underbar men samtidigt traumatisk upplevelse.

– Det var väldigt jobbigt att se den personen som jag älskar och som ska bli mamma till mitt barn, ligga på en säng och skrika av smärta medan jag står bredvid och inte kan göra något åt det, säger han.

LÄS MER: Emelie, 25, drabbades av förlossningsdepression: "Älskade honom inte"

När han återberättar förlossningen för sina nära och kära brukar han jämföra det med att se en äldre herre på stan som har ramlat och ligger på marken och skriker av smärta – och du kan inget göra. Förlossningen kändes som en evighet.

– När bedövningssprutan skulle och min sambo skrek av smärta så hamnade jag i ett hörn gråtandes för att jag kände mig helt maktlös.

Känslan när dottern väl kom ut beskriver han som ”att bli skjuten av tusentals kärlekspilar”.

– Det är en underbar känsla som alla bör uppleva. Först efteråt så förstår man meningen med livet och en helt ny värld öppnas. Min sambo säger än i dag att jag var ett enormt stöd vid förlossningen, så det känns bra i alla fall, säger han.

► LÄS MER: Studie: Att skaffa barn är sämre för lyckan än att parnern dör

För umeåbon Dennis Nyheim, 33, var upplevelsen en helt annan.

– Det var en väldigt konstig känsla när Siri kom ut. Jag trodde att något skulle hända i mig men det var först en vecka senare som känslorna kom och jag förstod vad jag varit med om, säger han.

Däremot var förlossningen betydligt lättare. Trots att han på sambons order höll sig i bakgrunden kände han sig involverad.

– Det var mycket tack vare en väldigt förstående barnmorska. Jag var helt inställd på att födseln skulle bli jobbig och utdragen men det var en häftig upplevelse utan komplikationer, säger han och tillägger:

– Det är ju inte mig det ska vara fokus på utan jag ska vara ett stöd för min sambo och det kände jag att jag var.

Varför tror du att många män har negativa förlossningsupplevelserupplevelser?

– Jag upplever att man som man ska förväntas ha kontroll på läget och inte tappa ansiktet. Vid en förlossning finns det ingenting du kan göra, man känner sig maktlös och jag tror att många kan uppleva det som läskigt, säger Dennis.

LÄS MER: I den här åldern ska du skaffa barn