Fakta: Nelson Mandela

Född den 18 juli 1918.

Fostrades efter faderns död 1927 av Thembu-klanens kungliga familj.

Flyttade till Johannesburg och öppnade Sydafrikas första advokatkontor drivet av svarta med Oliver Tambo.

Gick med i Afrikanska nationalkongressen (ANC) 1943 och var en av grundarna av dess ungdomsorganisation.

Förespråkade först fredlig kamp mot apartheidregimen men övergick efter den blodiga Sharpevillemassakern 1960 till väpnad kamp.

1964 dömd till livstids fängelse. Släpptes i februari 1990 efter beslut av president F W de Klerk.

Blev Sydafrikas första demokratiskt valda president 1994. Lämnade posten 1999. Drog sig tillbaka från offentligheten 2004.

Död den 5 december 2013.

Det har länge funnits misstankar om CIA:s inblandning, men nu är det den dåvarande vicekonsuln i Durban – och CIA-agenten – Donald Rickard, som i en dokumentärfilm bekräftar sin egen och den amerikanska organisationens roll i gripandet.

Donald Rickard avled för två månader sedan, men han intervjuades av den brittiske dokumentärfilmaren John Irvin för dennes film "Mandelas Gun" som ska visas senare i veckan på Cannesfestivalen.

Under det tidiga 1960-talet gäckade Nelson Mandela ständigt apartheidregimens polis. Rickard säger i intervjun att han hade fått tips av en angivare från den dåvarande befrielserörelsen ANC om Mandelas resväg den dagen, då mannen som mer än 30 år senare skulle bli Sydafrikas förste demokratiskt valde president fängslades.

– Jag fick då reda på vart och hur han skulle färdas... det var så jag var inblandad och det var så Mandela kunde gripas, säger Rickard i intervjun, skriver tidningen Sunday Times.

Rickard tillägger sedan att Mandela var "helt och hållet kontrollerad av Sovjetunionen".

Zizi Kodwa, som är talesperson för regeringspartiet ANC, konstaterar i en kommentar att det är "allvarliga anklagelser" men att de egentligen bara bekräftar "det som alltid har varit känt".

Nelson Mandela greps den 5 augusti 1962 i den delstat som numera heter KwaZulu-Natal.