Fakta: Historiska flygningar

Amerikanarna Lowell Smith, Leslie Arnold, Erik Nelson och John Harding lyfte år 1924 från Seattle i två flygplan av typen Douglas DT2. Väl tillbaka på den amerikanska västkusten igen – 175 dagar senare – hade de genomfört den första flygningen jorden runt.

Sju år senare var den tiden kapad rejält. Åtta dagar tog det för Wiley Post och Harold Gatty att ta sig runt planeten i ett propellerplan.

Bertrand Piccard, Schweiz, och Brian Jones, Storbritannien, flög 1999 jorden runt i en luftballong, utan mellanlandningar. Resan tog nästan 20 dagar och innebär även den längsta tiden i luften i flygtransportens historia.

Steve Fosset, USA, klev in i historieböckerna när han ensam flög över världen i en luftballong 2002. Först efter fem fruktlösa försök lyckades han och resan tog 14 dagar innan han nådda mark igen.

Den schweiziske äventyraren och piloten Bertrand Piccard flög planet den sista sträckan som spände över 276,3 mil, från Kairo, över Röda havet och öknen i Saudiarabien. Han har turats om med piloten André Borschberg att flyga planet på den totalt 4 200 mil långa jorden runt-resan.

– Framtiden är ren, framtiden är du, framtiden är nu, låt oss gå längre, sade Piccard när han steg iland.

Planet välkomnades av en entusiastisk publik på Al-Bateen Executive Airport, där resan även startade.

Den sista etappen tog över två dygn från Kairo. Resan har hållit på sedan i mars 2015.

Solar Impulse är det första solcellsdrivna plan som har klarat en jorden runt-resa utan bränsle i tanken. Förhoppningen är att projektet innebär startskottet för miljövänlig flygtrafik.

– Jag är säker på att vi inom det närmsta årtiondet kommer att se elektriska flygplan transportera 50 passagerare vid kort- och långdistansflygningar, sade Piccard i ett uttalande.

Över 17 000 solceller monterade på vingarna har kunnat producera energi som har drivit planet Solar Impulse på resan jorden runt.