Fakta: FU-ledare

Om exempelvis tidigare åklagare anställs av Polismyndigheten ska de kunna gå raka vägen in och jobba som förundersökningsledare (FU-ledare).

För att andra icke-poliser inom myndigheten ska komma i fråga för rollen krävs utbildning i brottsutredning, minst två års brottsutredande arbete plus en basutbildning i juridik.

Poliser behöver en kompletterande utbildning i förundersökningsledning samt minst två års brottsutredande arbete.

Källa: Polismyndigheten

Förslaget om civila förundersökningsledare (FU-ledare) lades fram av den dåvarande regeringens särskilda utredare 2013 – under protest från Polisförbundet som bland annat hävdade att förslaget hotade rättssäkerheten. Men politikerna var av en annan uppfattning och förslaget röstades igenom i riksdagen.

Av den kravprofil som nu tagits fram framgår att de civilanställda – för att kvalificera sig som förundersökningsledare – behöver ha en grundläggande brottsutredningsutbildning, erfarenhet från minst två års brottsutredande arbete plus en extra utbildning inom juridik.

Beslutet om Polismyndighetens nya "riktlinjer för förordnande av förundersökningsledare" fattades den 26 augusti. De kommunicerades utåt först den 31 augusti, dagen efter det att Dagens Nyheter nätpublicerat siffror som visar att uppklarningen av brott är den sämsta på 16 år.

I en kommentar till siffrorna sade Mats Löfving, ställföreträdande rikspolischef, till TT att polisens stora omorganisation "minskat förmågan att utreda brott". Men han pekade även på att migrantsituationen och terrorhotet slukar resurser.

Såväl fler poliser som fler civila behövs i organisationen, enligt Löfving.