Fakta: Dödligt våld mot poliser i USA

17 juli. Tre poliser skjuts ihjäl i Baton Rouge, Louisiana. Skytten hade tidigare tjänstgjort i den amerikanska marinkåren i Irak. Mannen som själv var svart ska på sociala medier ha klagat på polisens behandling av svarta.

7 juli 2016: Fem poliser sköts ihjäl i Dallas i Texas vid en protest mot polisingripanden. Det var det dödligaste dådet som drabbat poliser i USA sedan den 11 september 2001. Innan gärningsmannen, krigsveteran som tjänstgjort i Afghanistan, själv dödades sade han att han ville döda vita poliser som hämnd.

20 december 2014: Två poliser sköts ihjäl i sin patrullbil i Brooklyn i New York. Mördaren, som begick självmord, hade skrivit i sociala medier att han tänkte hämnas Eric Garners och Michael Browns död – de föll båda offer för polisvåld.

29 november 2009: Fyra poliser dödades på ett kafé i Washington DC. Den misstänkte gärningsmannen ska ha velat hämnas på poliser efter ett tidigare fängelsestraff. Mannen sköts ihjäl av polis två dagar senare.

21 mars 2009: Fyra poliser i Oakland i Kalifornien dödades samma dag vid två separata händelser. Den 26-årige gärningsmannen sköt två poliser och flydde in i en byggnad. När insatsstyrkan bröt sig in sköt gärningsmannen ihjäl två poliser innan han själv dödades.

TT följde med Calvin Williams i samband med att han övervakade en av flera demonstrationer i anslutning till Republikanernas konvent. Bilden blir snart tydlig hur olika synen är på amerikansk polis i landet.

Å ena sidan privatpersoner som kommer fram, tar i hand, berömmer och önskar lycka till med säkerhetsarbetet under konventet.

Å andra sidan, ett par hundra meter bort, ett par demonstranter med plakat och T-tröjor med texten "Polisen suger".

Hoppas på stöd

På frågan om han befarar ett minskat intresse för yrket efter dödsskjutningarna, först i Dallas och kort därefter Baton Rouge, säger han:

– Jag vet inte, men det jag vet är att till exempel i Dallas så märkte man av ett rekordartat intresse efter tragedin där, precis som 11 september bidrog till att allt fler personer anmälde sitt intresse för att ansluta sig till armén.

– När sådana saker händer finns det också många människor som vill vara en del av rättsväsendet och en del av en lösning och åstadkomma en förändring.

TT: Vad var din personliga reaktion när beskedet kom om polismorden i Baton Rouge?

– Ännu en tragedi. Jag vill inte se någon förlora livet i sitt jobb att skydda och hjälpa människor.

TT: Det är säkert många som inom polisyrket aldrig skulle vilja att deras barn går i deras spår?

– Det är en personlig åsikt i så fall. Du kan gå över gatan och bli påkörd av en lastbil. Du måste helt enkelt besluta vad du vill göra med ditt liv och åstadkomma det.

Rädd för raskrig

Dödsskjutningen i Dallas, då fem polismän dog, skedde i anslutning till en demonstration mot polisinsatser där svarta män dödats. Mannen som sköt ihjäl tre poliser i Baton Rouge uppges i sociala medier ha uttryckt ilska över svarta behandlas.

En av USA:s allra största medborgarrättsrörelser, NAACP, uttryckte också i veckan stor oro för vad som händer om Donald Trump vinner presidentvalet i höst.

– Det finns människor som vill ha ett raskrig och om vi inte är försiktiga kommer det att ske, sade Moneuc Conners, tidigare ordförande inom rörelsen, till AFP.

– Jag känner att om Trump vinner så kommer det att flytta vår värld tillbaka i tiden.