Fakta: Demokraternas kamp

För att bli Demokraternas presidentkandidat inför höstens val krävs stöd från minst 2 382 delegater. Genom primärvalen har den förra utrikesministern Hillary Clinton vunnit 1 716 delegater och Vermontsenatorn Bernie Sanders 1 433 delegater.

Clinton har dessutom stöd av 524 så kallade superdelegater, partihöjdare som är fria att rösta efter eget huvud. Sanders har stöd av 40 superkandidater.

Ställningen i nuläget

Delegater Nationellt opinionsstöd

Hillary Clinton 2 240 50,3

Bernie Sanders 1 473 44,5

Om det var presidentval i dag och det stod mellan Republikanernas Donald Trump och Hillary Clinton skulle Clinton vinna med 5,7 procentenheter.

Källa: Real Clear Politics sammanställning av aktuella opinionsmätningar

135 åtråvärda delegater står på spel i tisdagens primärval i Kentucky och Oregon. Clinton har kampanjat sig hes och i Kentucky bland annat betonat att hon röstade för räddningspaketet för bilindustrin 2009, vilket Sanders inte gjorde. Om opinionsmätningarna har rätt ligger hon bra till i båda delstaterna – men mätningarna har slagit fel tidigare.

Clinton är bara 143 delegater från att nå den åtråvärda siffran 2 382 delegatsröster, vilket säkrar presidentkandidaturen. Men motståndaren, Vermontsenatorn Sanders, vägrar att ge upp och hans övertygande segrar i bland annat Indiana och West Virginia ger Clintons många kritiker bränsle.

Och samtidigt som Clinton slåss mot Sanders så ökar attackerna från och emot affärsmannen Donald Trump, som är ensam aspirant kvar på den republikanska sidan – som hon sannolikt kommer att möta i höst. Clinton tillhör dem som högljutt kräver att Trump ska offentliggöra sina deklarationer, medan Trump kallar Clinton för lögnare och ohederlig.

Även Republikanerna går till primärval i Oregon, där 28 delegater står på spel. Trump behöver ytterligare 103 för att säkra sin kandidatur.