Fakta: Demokraternas presidentaspiranter

Hillary Clinton, född i Chicago i Illinois 1947, Juristen Clinton var USA:s första dam 1993—2001 under maken Bill Clintons presidentperiod. År 2000 valdes hon till delstaten New Yorks senator, och 2008 förlorade hon kampen om att bli Demokraternas presidentkandidat mot Barack Obama. Han valdes till president och Clinton blev hans utrikesminister under fyra år. I snitt har hon ett stöd på 52,0 procent i de nationella opinionsmätningarna, enligt Real Clear Politics sammanställning.

Bernie Sanders, född i Brooklyn i New York 1941. Statsvetaren Sanders har varit obunden senator för delstaten Vermont sedan 2007. Dessförinnan, sedan 1991, representerade han Vermont i kongressens representanthus. Han kallar sig själv demokratisk socialist, vilket han är ensam om i kongressen. I opinionsmätningarna har han i snitt ett stöd på 37,4 procent.

Martin O'Malley, född i Washington DC 1963. Har en doktorsexamen i juridik och har varit gästprofessor vid John Hopkins University. Fram till i fjol var han guvernör i Maryland, en post han valdes till 2007. Dessförinnan var han borgmästare i Baltimore från 1999. I snitt har han ett stöd på 1,8 procent i de nationella opinionsmätningarna.

Källa: TT, ne.se

Vid en direktsänd frågestund med väljare i Iowas huvudstad Des Moines gjorde de tre ett sista försök att övertyga väljare inför nomineringsmötet på måndag – det som öppnar primärvalssäsongen i USA. Det var energifyllda presidentaspiranter på scenen, men liksom tidigare var tonen hövlig, till skillnad från i det republikanska lägret. Några slutsatser går dock att dra:

Utomordentligt erfaren

– Hillary Clinton rider allt mer på sin mångåriga erfarenhet och på arvet från Barack Obama, hon har trots allt varit utrikesminister i hans regering. Och kort före frågestunden hyllade presidenten Clinton som "utomordentligt erfaren" och redo för presidentämbetet i en podcastintervju med webbtidningen Politico.

– Bernie Sanders vill framstå för förändring. Den självutnämnde demokratiska socialisten säger sig känna väljarnas frustration och manar dem att ansluta sig till hans politiska revolution som innebär högre skatter men också ett större socialt skyddsnät.

– Vissa frågor kommer tillbaka igen och igen – och aspiranterna verkar inte ha några bra svar. Varför hade Clintons egentligen en privat e-postserver under sin tid som utrikesminister? Hur ser Sanders relation till vapenlobbyn ut (det vill säga hur ska han bemöta Clintons utspel om att han tidigare röstat för straffrihet för bolag som tillverkar vapen)?

Kräftgång

– Martin O'Malley, vars kampanj går kräftgång, ger inte upp. Iowa-tidningen The Des Moines Registers, som ställt sig bakom Clinton, skrev nyligen att en plats i en Clintonregering skulle passa O'Malley bättre än en presidentkandidatur. "Noll intresse. . . jag tänker vinna", blev svaret enligt bland andra USA Today.

Clinton har ett stöd på 46 procent i Iowa och leder därmed knappt över Sanders. O'Malley har ett opinionsstöd på drygt 4 procent i delstaten, enligt Real Clear Politics.