Fakta: Demokraternas konvent

Viktiga programpunkter på Demokratiska partiets konvent den 25-28 juli i Philadelphia i Pennsylvania.

Måndag: Tal av bland andra Vermontsenatorn Bernie Sanders, USA:s första dam Michelle Obama och Massachusettssenatorn Elizabeth Warren.

Tisdag: Tal av bland andra expresident Bill Clinton samt representanter för Mothers of the Movement - mödrar till unga svarta som bland annat skjutits ihjäl. Den omröstning som formellt utser Hillary Clinton till partiets presidentkandidat.

Onsdag: Tal av bland andra president Barack Obama, vicepresident Joe Biden och vicepresidentkandidat Tim Kaine.

Torsdag: Hillary Clintons accepterar partiets nominering genom ett anförande. Hon presenteras av dottern Chelsea Clinton.

Källa: Demconvention.com och amerikanska medier

Starka känslor är att vänta i den flaggprydda jättearenan i Pennsylvania. Inom partiet hoppas man att Bill Clintons tal, som hålls på bästa sändningstid, blir lika inspirerande som för fyra år sedan då expresidenten övertygande argumenterade för att Barack Obama måste väljas om.

– Allt jag vet är att han skriver det själv, vilket ger mig tilltro, sade Hillary Clintons kampanjchef John Podesta nyligen i en intervju med webbtidningen Politico.

– Det kommer att blir bra. Han är alltid bra.

Omröstning

Veteranpolitikern Bill Clinton är känd för sina entusiasmerande tal och sin frispråkighet. Analytiker har dock undrat hur han skulle hantera rollen som "förste herre", om hustrun vinner presidentvalet i november. Hillary Clinton har sagt att maken ska få i uppdrag att kicka i gång USA:s ekonomi och skapa jobb, men ingen ministerpost. Landets ekonomi har aldrig varit så bra som under Bill Clintons tid i Vita huset 1993 – 2001.

Vid sidan av Clintons anförande uppmärksammas även den komplexa relationen mellan USA:s svarta befolkning och landets rättsväsende, i form av vittnesmål från mödrar till unga som dödats – i flera fall av polisvåld. Tidigare på dagen hålls även den omröstning, det så kallade "roll call", då representanter för varje delstat står upp och berättar vilken kandidat dess delegater stödjer. Denna avbryts när Hillary Clinton fått en majoritet av rösterna och därmed formellt utsetts till Demokraternas presidentkandidat.

Fortsatt revolution

Den stunden kommer inte att älskas av alla på konventet. Publiken kokade när Clintons tidigare rival, Vermontsenatorn Bernie Sanders, under natten till måndagen intog scenen.

Sanders sade förvisso att Clinton "måste bli" USA:s nästa president och att den politiska revolution som påbörjats för att förändra Amerika fortsätter. Men tusentals människor har rest till Philadelphia för att i 35-gradig värme visa att de stödjer Sanders och ingen annan. På väg från tunnelbanan till arenan där konventet hålls passerar delegaterna en röststark mur: “Helvete heller! Vi röstar inte på Hillary," skanderar Sandersanhängarna vilket vittnar om att Demokraterna är långt i från enade.

Timothy E Butts, delegat från Houston i Texas, har en Bernie-pin på kavajen men planerar att byta den till en med texten "Texas Democrats".

– Jag ska försöka övertala andra att stödja Hillary. Jag förstår att folk är känslosamma i dag, jag har sett människor gråta. Det är okej, men i morgon är det dags att gå vidare.