Fakta: Tim Kaine

Tim Kaine är född den 26 februari 1958 i Minnesota och har en examen i juridik från prestigeuniversitetet Harvard. Han var borgmästare i Richmond i Virginia 1998–2001 och guvernör i delstaten 2006–2010.

Kaine valdes in i den amerikanska senaten 2012 där han bland annat sitter i försvars- och budgetutskottet samt i utskottet för utrikesförbindelser. Kaine, som är katolik, är en av få i senaten som pratar flytande spanska.

Tim Kaine är gift med Anne Holton, som han har tre barn med. Han älskar friluftsliv, att läsa och att spela munspel med bluegrass-band.

Tillkännagivandet kom tre dagar innan Demokraterna håller sitt partikonvent i Philadelphia där Clinton – och nu Kaine – formellt kommer att utses till partiets kandidater i det kommande amerikanska presidentvalet i november.

– Senator Tim Kaine är allt det som Donald Trump och Mike Pence inte är, sade Clinton när hon introducerade sin parhäst och samtidigt gick till attack mot de republikanska rivalerna. Ett kraftigt jubel bröt ut bland demokraterna som samlats.

– Han kan ta över och leda en dag, fortsatte Clinton om mannen som är ett hjärtslag bort från Ovala rummets makt om Clinton väljs till president.

Kaine anses samtidigt vara ett tryggt val med sin lugna framtoning och fläckfria förflutna. Själv brukar han skämta om att han är "tråkig".

Kaine sade, på spanska, att han betraktade Clinton som sin själsfrände. Kaine, som också varit missionär i Centralamerika, har delvis valts för att locka röster i den stora delen av väljarna som har latinamerikanska rötter.

Dessutom bör han kunna vinna valet i den viktiga men politiskt ofta ovissa delstaten Virginia där han varit guvernör.