Fakta: Bernie Sanders

Bernie Sanders är född 1941 och växte upp i en polsk invandrarfamilj i Brooklyn i New York.

Efter att ha tagit en examen i statsvetenskap vid University of Chicago flyttade han till Vermont i nordöstra USA.

1981 valdes han till borgmästare i staden Burlington. 1990 valdes han in i kongressens representanthus som representant för Vermont, och sedan 2007 är han oberoende senator för delstaten.

Politiskt betecknar han sig som demokratisk socialist, som enda ledamot i USA:s kongress, och har framhållit skandinaviska länders välfärdssystem som ett föredöme.

Bland hans profilfrågor finns att utvidga sjukvårdsreformen "Obamacare", att bekämpa den globala uppvärmningen och minska de ekonomiska klyftorna i USA.

Källa: TT, ne.se

Fakta: Ted Cruz

Ted Cruz föddes 1970 i Calgary i Kanada. Han är son till en exilkuban och därmed en av få med latinamerikansk bakgrund i USA:s senat.

Han är sedan 2013 senator för Texas.

Cruz representerar den högerkonservativa falangen bland Republikanerna och står politiskt nära gräsrotsrörelsen Tea Party. Han propagerar bland annat för sänkta skatter och minskat statligt inflytande och avreglering av marknaden.

Han är emot abort och en stark förespråkare för rätten att bära vapen. Cruz är skarpt kritisk till sjukvårdsreformen "Obamacare" och väckte uppmärksamhet när han talade oavbrutet i över 21 timmar i senaten i ett försök att stoppa reformen.

Källa: TT, ne.se

Fakta: Iowa

Iowa ligger i Mellanvästern i USA. Delstaten gränsar till Minnesota i norr, Nebraska och South Dakota i väster, Missouri i söder och Wisconsin och Illinois i öst.

Har drygt 3,1 miljoner invånare varav 3,4 procent är svarta och 5,6 procent spansktalande så kallade latinos. Huvudstad är Des Moines.

Uppkallad efter indianfolket Ioway, som länge bott i området.

Kallas också Hawkeye-staten, som en hyllning till indianhövningen Black Hawk (Svarta höken) som ledde Saukfolket som också bodde i Iowa.

Är en av USA:s främsta producenter av nötkött, fläskkött, majs, sojabönor och spannmål.

Källa: US Census Bureau, Iowa.gov, Statesymbolsusa.org med flera

Många hade trott på en tydlig seger för Demokraternas toppkandidat Clinton mot den självutnämnde demokratiska socialisten Sanders i Iowa. Men med 99 procent av rösterna räknade ligger Sanders på 49,6 procent, mot Clintons 49,9.

– Det som Iowa har satt i gång i natt är en politisk revolution, sade en nöjd Bernie Sanders inför sina anhängare, som jublade som om Vermontsenatorn vunnit.

– Jag tror att folket i Iowa har sänt ett väldigt starkt budskap.

Men Clinton visade inga tecken på besvikelse.

– Tack Iowa, jag är så lättad, sade hon tidigare inför sina anhängare.

Och vid 10-tiden svensk tid utropade hennes kampanjstab att Hillary Clinton vunnit nomineringsvalet i Iowa, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Cruz segrade

Samtidigt gratulerade hon Bernie Sanders till resultatet och önskade honom det bästa framöver. Hon sade att hon ser fram emot att debattera med honom om "den bästa vägen framåt" för USA, och att Demokraterna nu måste stå eniga mot Republikanernas vision av hur landet ska styras.

På den republikanska sidan fick fastighetsmagnaten Donald Trump, som länge toppat opinionsmätningarna, se sig slagen av Texassenatorn Ted Cruz som landade på 28 procent. Trump fick 24 procent av rösterna och placerade sig bara strax före trean Marco Rubio, med 23 procent.

– I kväll segrade modiga konservativa runt om i Iowa och över hela den här nationen, sade Cruz i sitt segertal, och säger att hans vinst är en seger för gräsrötterna.

En ovanligt ödmjuk Trump sade efter resultatet att han känner sig hedrad över att komma på andra plats och gratulerar Cruz.

– Alla sade att jag aldrig skulle ha en chans i Iowa. Men jag kom ju tvåa så jag är väldigt hedrad, sade Trump inför sina anhängare.

Ger upp

Floridasenatorn Rubio gratulerade Cruz till segern och sade att han förtjänat det, men tillade att han själv är den kandidat som är bäst lämpad för att ena partiet, enligt Reuters.

Två presidentaspiranter meddelar att de med sitt klena resultat i Iowa avslutar sina kampanjer: Republikanernas Mike Huckabee, tidigare Arkansasguvernör, och Demokraternas Martin O'Malley, tidigare Marylandguvernör.

Republikanen Rand Paul tänker däremot kämpa vidare.

– Jag kommer att fortsätta att slåss. I kväll var bara början, säger han enligt CNN.

Historiskt har deltagarna i nomineringsmötena i Iowa ofta gett flest röster åt dem som slutligen blir partiernas presidentkandidater. 2008 segrade exempelvis den då relativt okände Illinoissenatorn Barack Obama över betydligt mer etablerade Hillary Clinton.

Uppsluppen stämning

Svenske Victor Zetterman har rest till Iowa för att besöka presidentkandidater och ta del av stämningen. I natt var han på ett demokratiskt nomineringsmöte i staden Cedar rapids.

– Det var ungefär 440 personer som samlades i en skolaula i Cedar rapids. Det sjöngs hejaramsor och man försökte övertala varandra att flytta sig mellan grupperna när tillfälle gavs, berättar Victor Zetterman.