Fakta: Så gick det i sista supertisdagen

Den 7 juni höll Demokraterna primärval i de amerikanska delstaterna New Jersey, New Mexico, South Dakota, Montana och Kalifornien samt nomineringsmöte i North Dakota. Bernie Sanders vann i Montana och North Dakota, Hillary Clinton i de övriga.

Efter valen har Clinton samlat 2 755 delegater, varav 571 superdelegater. Sanders har stöd av 1 852 delegater, varav 48 superdelegater. Superdelegaterna är fria att rösta efter eget huvud och kan ändra sig fram till partikonventet, även om det är ovanligt. För att säkra partiets presidentkandidatur krävs stöd av 2 382 delegater.

Det allra sista primärvalet hålls nästa tisdag den 14 juni i huvudstadsområdet Washington DC.

Även Republikanerna höll primärval, men där är affärsmannen Donald Trump ensam kvar.

Fakta: Möt Hillary Clinton

Hillary Rodham Clinton är född i Illinois 1947 i en familj där fadern var medlem i Republikanerna.

Har en juristexamen från Yale University där hon mötte hon sin make, Bill Clinton.

De flyttade till delstaten Arkansas och blev delstatens guvernörspar.

Var landets första dam 1993 – 2001, då maken Bill var president.

2000 blev hon delstaten New Yorks senator.

2008 ställde Clinton upp i presidentvalet, men förlorade kampen om Demokraternas nominering till Barack Obama. Som president utsåg Obama henne till utrikesminister, en portfölj hon hade fram till 2013.

Paret Clinton har en dotter, Chelsea, och ett barnbarn. På Twitter har Hillary Clinton bland annat presenterat sig som hundälskare, att hon gillar byxdressar och att hon är mormor.

Källa: Clintons hemsida.

– Vi har nått en milstolpe, jublade Clinton på sin valvaka i Brooklyn i New York.

På Twitter hade hon då skrivit "till alla små flickor som har stora drömmar: Ja, du kan bli vad du vill – till och med president".

Upp till Sanders

Men Clintons närmaste tid blir utmanande. Rivalen och Vermontsenatorn Bernie Sanders hänger envist i och vägrar ge upp sin kampanj – trots att Clinton säkrat de delegatsröster som krävs för att vinna nomineringen. På sikt kan det splittra partiet, som behöver samla alla krafter gentemot Trump.

– Egentligen handlar enandet mer om Sanders än om Clinton, konstaterar Ian Higham, USA-kännare och statsvetare vid Stockholms universitet.

– Clinton gör det rätta, hon hyllar Sanders och bjuder in hans anhängare. Att Sanders inte kastar in handduken när han förlorat kan ses som dåligt ledarskap.

Vermontsenatorn Sanders, som säger att han leder en politisk revolution, ska möta president Barack Obama i Vita huset på torsdag. Sannolikt förhandlar han bakom kulisserna med partiledningen om att få inflytande över det politiska manifest som formuleras till konventet i juli. Möjligen vill han även driva igenom ändringar av konventsreglerna.

– Men han är inte konsekvent. Sanders säger att systemet med superdelegater är odemokratiskt. Samtidigt vill han vinna genom att övertala superdelegaterna att stödja honom, säger Higham.

Higham tror ändå att Sanders i slutändan kommer att ge Hillary Clinton sitt stöd. Redan i april sade Bernie Sanders fru Jane till webbtidningen The Daily Beast att hon och maken skulle stödja Clinton om hon blev presidentkandidat.

Citera ordagrant

I höst väntar en annorlunda och i de flestas ögon mycket värre motståndare. Populisten Trump har gjort sig känd för rasistiska uttalanden, grund sakpolitik, en tveksam kvinnosyn och lynnighet. Med största sannolikhet blir valrörelsen dem emellan smutsig och full av personangrepp, Trump kallar redan Clinton för "ohederliga Hillary".

– Ett enkelt men effektivt grepp som Clinton använde i sitt utrikespolitiska linjetal nyligen är att ordagrant citera Trump. Genom att påminna om hans uttalanden kan hon vinna stöd från grupper han förolämpa, säger Higham.

Trump har bland annat kallat mexikaner för våldtäktsmän, lovat att bygga en mur mot Mexiko samt sagt att han vill införa ett tillfärlligt inreseförbud för muslimer till USA.

Clinton, å sin sida, är föremål för utredningar sedan det framkommit att hon hade en privat e-postserver i bostaden under sin tid som utrikesminister. Hennes ansvar för säkerheten vid USA:s konsulat i Benghazi i Libyen, som utsattes för en dödlig terrorattack, har granskats.

Opinionsmätningar har visat att Clinton och Trump blir bland de minst populära presidentkandidaterna någonsin.