Fakta: Clintons e-post

I mars 2015 avslöjade The New York Times att Hillary Clinton under sin tid som utrikesminister 2009 till 2013 använde sig av sin egen privata e-postserver för jobbmejl. Därmed kan hon ha brutit mot lagen.

Sedan maj 2015 har utrikesdepartementet i omgångar offentliggjort över 55 000 sidor från runt 30 000 mejl som Clinton överlämnat.

I juli 2015 meddelade regeringens utredare att hemligstämplade uppgifter hittats i några av mejlen från Clintons privata server. Den federala polisen FBI inledde en utredning.

I maj 2016 riktade UD:s generalinspektör hård kritik mot bristande säkerhet kring Clintons mejlhantering.

I juli 2016 blev FBI klar med sin utredning. Där konstaterades att Clinton handskats "extremt vårdslöst" med hemliga uppgifter, men att det inte ska ha skett medvetet. FBI rekommenderade att inget åtal väcks mot henne, en rekommendation som justitieminister Loretta Lynch följde.

I augusti 2016 redovisade FBI att ytterligare nästan 15 000 mejl hittats i genomgången av Clintons server, dator och telefoner. Krav har väckts på att även de ska offentliggöras.

I september 2016 släppte FBI ytterligare dokument från sin utredning. Inga bevis har hittats för att någon tagit sig i Clintons e-postserver, men det kan inte uteslutas. Däremot har konton tillhörande personer hon haft mejlkontakter med hackats. Utskrift från FBI:s förhör med Clinton offentliggjorde också.

I oktober 2016 meddelade FBI att utredningen återupptas och att fler mejl ska granskas.

Det var vid en hastigt utlyst presskonferens som Demokraternas presidentkandidat Hillary Clinton uppmanade FBI att jobba snabbt med att granska mejlen, som den federala polisen på fredagen meddelade att den hittat.

– Det amerikanska folket förtjänar att få all och fullständig fakta omedelbart, säger Clinton under den korta presskonferensen.

FBI släppte bomben efter att nya mejl upptäckts i samband med en utredning kring den tidigare kongressledamoten Anthony Weiner, som misstänks ha skickat sex-sms till en 15-åring.

– Det är absolut nödvändigt att FBI förklara vad det gäller, vad det än är, utan dröjsmål, säger Clinton.

FBI-chefen James Comey meddelade att mejl hittats i ett brev till kongressen, där han påpekar att det ännu inte går att avgöra vilken betydelse de har eller hur lång tid utredningen kan komma att pågå, något som Clinton tog upp under mötet med pressen.

– Jag är övertygad om att vad det än är kommer det inte att ändra beslutet som fattades i juli, säger hon.

FBI:s rekommendation i juli var att inte väcka åtal mot Hillary Clinton för att hon använt sin privata e-post under sin tid som utrikesminister.