Fakta: Clintons e-post

I mars 2015 avslöjade The New York Times att Hillary Clinton under sin tid som utrikesminister 2009 till 2013 använde sig av sin egen privata e-postserver för jobbmejl. Därmed kan hon ha brutit mot lagen.

Sedan maj 2015 har utrikesdepartementet i omgångar offentliggjort över 55 000 sidor från runt 30 000 mejl som Clinton överlämnat.

I juli 2015 meddelade regeringens utredare att hemligstämplade uppgifter hittats i några av mejlen från Clintons privata server. Den federala polisen FBI inledde en utredning.

I maj 2016 riktade UD:s generalinspektör hård kritik mot bristande säkerhet kring Clintons mejlhantering.

I juli 2016 blev FBI klar med sin utredning. Där konstaterades att Clinton handskats "extremt vårdslöst" med hemliga uppgifter, men att det inte ska ha skett medvetet. FBI rekommenderade att inget åtal väcks mot henne, en rekommendation som justitieminister Loretta Lynch följde.

I augusti 2016 redovisade FBI att ytterligare nästan 15 000 mejl hittats i genomgången av Clintons server, dator och telefoner. Krav har väckts på att även de ska offentliggöras.

I september 2016 släppte FBI ytterligare dokument från sin utredning. Inga bevis har hittats för att någon tagit sig i Clintons e-postserver, men det kan inte uteslutas. Däremot har konton tillhörande personer hon haft mejlkontakter med hackats. Utskrift från FBI:s förhör med Clinton offentliggjorde också.

I oktober 2016 meddelade FBI att utredningen återupptas och att fler mejl ska granskas.

Källa: The New York Times/TT

New York Times rapporterar att det rör sig om tusentals mejl som kom fram när FBI beslagtog elektronisk utrustning som tillhör Clintons medarbetare Huma Abedin, som sitter i ledningen för Clintonkampanjen, och hennes make Anthony Weiner, en skandalomsusad tidigare kongressledamot för Demokraterna.

FBI undersöker sedan tidigare bland annat sexuellt explicita sms och bilder som Weiner misstänks ha skickat till en 15-årig flicka i North Carolina.

Huma Abedin var tidigare biträdande stabschef på amerikanska UD när Hillary Clinton var utrikesminister 2009-2013.

"Kommer skada henne"

Republikanernas presidentkandidat Donald Trump jublar åt beskedet från FBI – som kan skada hans motståndare allvarligt i slutstriden om presidentposten.

– Hillary Clintons korruption är av en omfattning som vi aldrig har sett tidigare, säger Trump till jublande anhängare i Manchester i den amerikanska delstaten New Hampshire. Triumferande karaktäriserade han FBI-granskningen som "större än Watergate".

Hans anhängare var lika entusiastiska och ropade: "lås in henne".

Dag Blanck, professor i Nordamerikastudier vid Uppsala universitet, ser det som väldigt olyckligt för Hillary Clinton att den återupptagna FBI-utredningen kommer så nära inpå valet.

– Det här har legat som en osäkerhet över hela hennes kampanj och när FBI i somras bestämde sig för att inte åtala var det många som menade att hon hade klarat av ett av de stora problemen som hon hade. Bara det faktum att utredningen återupptas kommer att skada henne, säger han till TT.

– Det här är det sista Hillary Clinton vill ha, de sista elva dagarna.

"Utöver det vanliga"

TT: Hur besvärande har mejlaffären egentligen varit för Clinton, hur uppfattas den av allmänheten?

– Den har bekräftat en bild som många har av henne som opålitlig och en person som försöker fixa och trixa.

FBI:s granskning fokuserar på om de nya mejlen kan innehålla hemligstämplad information. Men FBI-chefen James Comey påpekar i ett brev till kongressen att det ännu inte går att avgöra vilken betydelse de har eller hur lång tid utredningen kan komma att pågå.

Clintons kampanjledare John Podesta säger i en kommentar att "FBI-chefen är skyldig det amerikanska folket att omedelbart ge alla detaljer om det han nu utreder".

Podesta noterar också att det "är något utöver det vanliga att vi får se något sådant här bara elva dagar före ett presidentval".

UD kommer samarbeta

Hillary Clinton använde den omstridda privata mejlservern under sin tid som utrikesminister i president Barack Obamas regering. Amerikanska UD gör klart att departementet kommer att samarbeta med FBI om det för en sådan förfrågan.

– Men just nu har vi inga ytterligare uppgifter eller någon mer information, säger UD-talesmannen Mark Toner till reportrar.

FBI beslutade tidigare i höstas att avbryta granskningen av Clintons mejlserver. Men Comey ansåg då att hennes hantering varit "extremt vårdslös".

Representanthusets republikanske talman Paul Ryan skriver i ett uttalande att Clinton "har sig själv att skylla". Han uppmanar också på nytt USA:s högste underrättelsechef James Clapper att avbryta alla föredragningar för Hillary Clinton som innehåller hemligstämplad information.