"Ledarna, som bär det yttersta ansvaret för fasorna i Sydsudan, har trots måttliga löner lyckats samla ihop förmögenheter", heter det i en ny rapport som författats på uppdrag av skådespelaren och aktivisten.

Kriget bröt ut i december 2013 när president Salva Kiir anklagade sin tidigare vicepresident Rich Machar för ett kuppförsök. Tiotusentals liv har krävts medan hundratusentals sydsudaneser har flytt landet där regeringssoldater och rebeller bränt byar, massakrerat och våldtagit. Rättighetsorganisationer har slagit larm om hunger och brist på det mesta utom vapen.

Rapporten, som författats av organisationen The Sentry där Clooney är en av grundarna, pekar på att den politiska rivaliteten mellan presidenten och nuvarande rebelledaren Machar ofta beskrivs som en orsak till kriget. Men i själva verket beror konflikten, enligt The Sentry, på att nätverken av kleptokrater – med Kiir och Machar i spetsen – styrs av utsikterna om att få kontroll över statens tillgångar och överflödet av naturresurser som finns i Sydsudan.

Båda tjänar ekonomiskt på att kriget fortsätter i vad som beskrivs som en "konkurrensutsatt korruption". Samtidigt har de noga sett till att ingen av dem behöver stå till svars för sina brott mot mänskliga rättigheter eller deras ekonomiska kriminalitet, heter det i The Sentrys rapport.