När en person drar på sig en clownmask och går ut för att skrämma barn mitt under rådande clownpanik så har den inspirerats av det påhittade.

Tommy Kuusela.

Tommy Kuusela.

Privat

Foto:

– Det kallas en ostensiv handling inom folkloristiken. Kortfattat är det när man gör handling av en berättelse, säger Tommy Kuusela, forskningsarkivarie på Institutet för språk och folkminnen.

Tidigare trodde man att sägner byggde på någon slags faktabakgrund och blivit till historier, som bitit sig kvar. Men det är inte alls säkert att fakta kommer först, enligt Kuusela.

– Det kanske mest kända exemplet kommer från USA. Runt Halloween så fanns det en rädsla att godis som ges till barn skulle vara förgiftat eller att det finns rakblad i äpplen. Det fanns inga belägg för att det hänt. Men 1974 var det ett fall där en pojke blev cyanidförgiftad av godis på Halloween och dog. Det visade sig vara pappan som hade gjort det och inspirerats av de här berättelserna och ryktena.

Är personer som klär ut sig till clowner i samband med clownryktena ett exempel på detta?

– Ja. I den utsträckningen det faktiskt görs. Det känns som att det är mycket rök och lite eld.

►LÄS MER: Clownryktet sprids i Sverige – är egentligen översatt inlägg från USA

Tommy Kuusela räknar upp tillfällen då liknande saker skett i Sverige förr – i Trelleborg 1972 fick polisen in larm om varulvar. Barn kunde berätta precis var de sett varulven och det fick spridning i tidningarna. Många barn var rädda och grät och vägrade gå till skolan – polisen var tvungna att ta det på allvar.

Sommaren före hade SVT kört en rad klassiska skräckfilmer med vampyrer, mumier och varulvar. Samma sommar hade det också kommit ut en serietidning som hette just Varulven.

Inte långt därefter larmades polisen i Jakobsberg utanför Stockholm om varulven.

– Folk ringde in och var jätteupprörda. Men det kom sig troligtvis av att ett par barn hade varit nere i ett garage och stött på ”ett skäggigt original” som rutit till dem. Och det räckte för att de skulle associera det till varulvar.

►LÄS MER: Nej, kött med spik i har inte lagts ut i Malmö, Stockholm och Sundsvall


Året därpå 1973 var det dags igen – då härjade en mumie i Sätra i södra Stockholm.

– Ofta var det äldre barn som såg att de yngre blev rädda och så spädde de på det.

Vad skräcksommaren -72 inte hade var internet. 

– De här vandringssägnerna och ryktena rör sig ju blixtsnabbt nu för tiden med internet som medium.

Fler rykten och historier som blivit verklighet

Krampus

Förr klädde folk, ofta unga män, ut sig till olika övernaturliga väsen på lussenatten i vissa delar av landet och en del som såg dem kanske trodde att de faktiskt mött djävulen själv eller ett riktigt väsen. Det påminner om Krampus-traditionen i Österrrike, säger Tommy Kuusela. Där har polisen i nutid sett ett ökande problem med attacker från män utklädda till Krampus. Krampus är en slags juldjävul som straffar stygga barn.

Spik i hundmat

Spik eller gift i utlagd hundmat är en vanlig varning hundägare emellan på sociala medier. Det är inte alltid så lätt att gå till botten med varje påstående, vilket gör att man bör försöka först verifiera var det ska ha skett och om det finns en faktisk uppgiftslämnare. Många sprider vidare andrahandsuppgifter och det blir till slut svårt att sålla vad som är verkligt och vad som är rykte.

Pålar under hopptorn på badplatser

En oro som uppstått länge på sommartid. Då och då händer det att det faktiskt hittas pålar.

– Det är ett bra exempel på något som sker till följd av berättelsen. Förmodligen är det någon som hört talas om det, att det finns sjuka människor som sätter upp pålar där folk ska hoppa har man ju hört talas om länge, säger Tommy Kuusela.

Skräcken för skåpbilar

Det uppstår då och då ryktesbildning om den vita skåpbilen som rövar bort barn. Hantverkare i Sverige har vittnat om hur de blivit uthängda i Facebook-grupper för att de kört in i byar i vita skåpbilar och Viralgranskaren har tidigare gästats av folklivsforskaren Bengt af Klintberg som förklarat bakgrunden till den mytbildningen.

I England var det i stället färgglada skåpbilar med beväpnade clowner i som rövade bort barn, berättar Tommy Kuusela.

– Folk var rädda för dem också. Detta var på mitten av 80-talet i Storbritannien och USA.