Fakta: Våldsdåd i Turkiet

Några av de senaste våldsdåden i Turkiet:

7 juni: Elva personer dödas i ett bombdåd mot en polisbuss i centrala Istanbul. Den kurdiska separatistgruppen TAK (Kurdistans frihetsfalkar) tar på sig dådet.

8 juni: Tre poliser dödades och mer än 30 personer skadades när en bilbomb exploderade i Midyat i sydöstra Turkiet. Regeringen skyller på kurdiska PKK-gerillan.

27 april: Ett tiotal personer skadades när en självmordsbombare sprängde sig i Bursa i nordvästra Turkiet.

12 april: En soldat dödades och ett 20-tal skadades vid ett attentat mot säkerhetsstyrkornas bas i Hani i sydöstra Turkiet.

19 mars: Flera människor dödades och ett 30-tal skadades i ett självmordsattentat i Istanbul.

13 mars: Ett 30-tal personer dödades i ett bombdåd i Ankara.

12 januari: Elva tyska turister dödades, då en självmordsbombare utlöste en sprängladdning i den historiska stadsdelen Sultanahmet i Istanbul.

Tv-kanalen hänvisar till en källa i den turkiska regeringen, som uppger att bevisen pekar på att männen kom till Turkiet från IS-fästet Raqqa för en månad sedan. Då ska de ha haft med sig både självmordsvästar och bomber.

Regeringskällan säger att de tre hyrde en lägenhet i stadsdelen Fatih i Istanbul där en av dem lämnade kvar sitt pass.

– Angreppet var extremt välplanerat och IS ledarskap var inblandat, säger CNN:s källa.

En av männen som utförde dådet var enligt en ledande turkisk företrädare medborgare i Ryssland, den andre i Uzbekistan och den tredje i Kirgizistan.

Dödssiffran har under dagen stigit till 44 personer, enligt den. Över 200 människor skadades också i attackerna där männen sköt omkring sig innan de utlöste sina självmordsvästar.

Ingen organisation har ännu tagit på sig terrordåden, men även inrikesminister Efkan Ala säger att bevisen som hittills samlats in pekar på IS.

Under torsdagen genomförde turkiska myndigheter tillslag mot misstänkta IS-celler på minst 16 platser. 22 personer greps, varav nio i kuststaden Izmir och 13 i Istanbul. Flera av de gripna ska vara utländska medborgare.