Fakta: Inbördeskriget i Colombia

De marxistiska gerillarörelserna Colombias revolutionära väpnade styrkor (Farc) och Nationella befrielsearmén (ELN) bildades 1964 sedan vänstern utestängts från det politiska systemet.

Olika vänsterrebellgrupper, högerpolitiska paramilitärer och knarkkarteller har dragits in i konflikten som rasat sedan dess. Uppskattningarna varierar men en statlig utredning har kommit fram till att omkring 220 000 människor, varav 80 procent civila, har dött i konflikten sedan 1959.

Samtalen mellan regeringen och landets största gerillagrupp Farc påbörjades i november 2012 och har bedrivits i Kubas huvudstad Havanna. Med ELN har man dock ännu inte fått fart på fredsförhandlingar.

Parterna kom överens om ett fredsavtal den 25 augusti 2016.

Källa: Utrikespolitiska institutet, Folke Bernadotteakademin, AFP

Fakta: Fredsavtalet

Huvudpunkterna i fredsavtalet mellan Farc-gerillan och regeringen:

Vapenvila och nedrustning: Avtal om detta slöts i juni. Farc ska flytta sina omkring 7 000 soldater till nedrustningsläger inrättade av FN.

Rättvisa för offer: Brott som begåtts under konflikten ska tas upp i specialdomstolar. Amnesti beviljas för lindrigare brott, men inte för massakrer, våldtäkt och tortyr.

Droghandel: 2014 gick Farc med på att stoppa narkotikaframställning i områden under deras kontroll. Regeringen lovade att hjälpa jordbrukare att försörja sig på lagliga grödor.

Rebeller i politiken: Farc blir nu ett politiskt parti och får tio platser i kongressen.

Jordreform: 2013 undertecknades ett avtal om att tillhandahålla mark, lån och bastjänster till den fattiga landsbygdsbefolkningen.

Ratificering: Fredsavtalet måste godkännas i folkomröstningen som ska hållas den 2 oktober.

– Fred kommer att undertecknas den 26 september i Cartagena, säger landets president Juan Manuel Santos, uppenbart rörd under ett uttalande som han kallar "kanske det viktigaste" han gjort.

Men innan avtalet sedan kan genomföras i praktiken måste överenskommelsen mellan regeringen och Farc-gerillan, som parterna enats om efter ett halvt sekel av förödande konflikt, godkännas i en folkomröstning den 2 oktober.

Inför folkomröstningen har Cifras y Conceptos gjort en opinionsundersökning, den första sedan överenskommelsen nåddes i förra veckan. Den visar att 62 procent av de colombianer som bestämt sig för att delta i folkomröstningen tänker rösta för avtalet, rapporterar mediebolaget Caracol. 28 procent skulle rösta emot, och 10 procent är fortfarande osäkra.

Farc uppger samtidigt att gerillan av logistiska skäl skjutit upp en konferens som var tänkt att fastställa fredsavtalet med regeringen. Konferensen, den sista som ska hållas av Farc som väpnad grupp, var planerad till den 13–19 september, men har nu skjutits upp till den 17–23 september i stället. Under konferensen ska innehållet i avtalet förklaras för hundratals av gerillans befälhavare.