Fakta: Ställningen
00#0000000KandidatAntal delegater hittillsDonald Trump845Ted Cruz559Marco Rubio*171John Kasich148*Har hoppat av.Antal delegater totalt2 472Antal som krävs för seger1 237Källa: Real Clear Politics

Cruz kampanj kommer att fokusera på primärvalen i delstaten Indiana och ge Kasich en bättre chans i Oregon och New Mexico, delstater där han förväntas göra bra ifrån sig, enligt ett uttalande. Kasich har i sin tur gått med på att inte satsa på Indiana.

Målet är att få till ett så kallat öppet konvent i Cleveland i juli. Trump har vunnit i de flesta delstater men behöver 1 237 delegater för att direkt säkra partiets kandidatur.

För sent?

En del republikanska strateger har i flera veckor efterfrågat en pakt, men frågan är om det inte är för sent.

Om ingen kandidat har stöd nog för att vinna den första omröstningen på konventet får många delegater byta sida i den eller de omröstningar som följer därpå.

På mikrobloggen Twitter skrev Trump: " Wow, det tillkännagavs just att lögnaren Ted och Kasich gaddar ihop sig för att förhindra att jag nomineras av Republikanerna. DESPERATION!".

Republikanernas primärval i Indiana hålls den 3 maj, i Oregon den 17 maj och i New Mexico den 7 juni. Men redan på tisdagen står slaget om bland annat den stora delstaten Pennsylvania.

Clinton bättre?

Pakten mellan motpolerna Cruz och Kasich är det senaste exemplet på partietablissemangets missnöje med Trump. Ett annat är att industrimiljardären och republikanske finansiären Charles Koch, som bland annat stöttat Tea Party-rörelsen, nu öppet säger att Hillary Clinton kanske skulle bli en bättre president än någon av de republikanska kandidaterna.

– Det är möjligt, det är möjligt, sade han i en tv-intervju med ABC:s "This week".

I januari rapporterades det att bröderna Charles och David Koch skulle satsa åtta miljarder dollar på att få en kandidat från Republikanernas högerkant vald till president.