FAKTA: SKADOR I CYKELTRAFIKEN

Varje år skadas drygt 3 530 cyklister så svårt att de måste läggas in på sjukhus. Det handlar om frakturer och sårskador, men också huvudskador som kan bli bestående.

Störst är risken för hjärn- och ansiktsskador om cyklister kolliderar med andra fordon och inte använder hjälm.

Källa: Hjärnfonden

Varning för starka bilder.

Det var för snart tre år sedan som Sofia tog en cykeltur som hon  sent ska glömma. Hon hade åkt på en kombinerad semester- och  träningsresa på kanarieön Fuerteventura och såg fram emot att slippa det gråkalla novembervädret hemma i Sverige. Men redan första dagen förvandlades den soliga semestern till en lång turné på olika sjukhus.

– En stark kastvind kastade upp mig och cykeln i luften och sedan  flög jag rakt ner i backen och landade på ansiktet. Överkäken  krossades, underkäken slogs av och ansiktet skrapades rejält, säger hon till Metro.

Cykelhjälmen räddade med största sannolikhet hennes liv.

– Hade jag inte haft den hade jag även krossat huvudet, säger hon.

Sofia skickades i ambulans till ett sjukhus på ön där hon blev  ihopsydd. Därefter fick hon åka in till huvudstaden för röntgen där  läkarna konstaterade att hennes skador var för omfattande för läkarteamet på plats. Hon skulle skickas till Gran Canaria.  

– Men just då utbröt generalstrejk i hela Spanien, även alla sjukhus på så jag bokade ett flyg hem till Örebro. Där opererades ansiktet och käkarna igen och inom några månader kunde jag äta vanlig mat.

Desto längre tid tog det att återställa hennes tänder som delvis  har bytts ut.

–  Jag har gått till tandläkaren i två och ett halvt år efter olyckan och kommer troligtvis alltid att få leva med ett visst känselbortfall i ansiktet.

Halva ansiktet skrapades upp. 

Halva ansiktet skrapades upp. 

Privat

Foto:

LÄS MER: De vill ha hjälmtvång för vuxna

Förra veckan släppte Nationalföreningen för trafiksäkerhetens främjande (NTF) ny statistik som visar att endast tre av tio vuxna använder cykelhjälm, samtidigt ökar cykelolyckorna. De vill därför införa en allmän cykelhjälmslag.

Sofia tror att det är svårt att tvinga människor att bära hjälm, även om hon är övertygad om att det skulle spara många liv.

– Många anser nog att det är upp till mig. Jag tror att man måste uppleva en farlig situation själv för att på riktigt förstå allvaret, det räcker inte med att läsa statistik.

LÄS MER: Få cykelhjälmar håller måttet