Då avslutas partiledarnas uppdrag – enligt riksdagens hemsida

Uppgifterna hämtades vid 11.15 på torsdagen och kan nu ha ändrats.

Jan Björklund (L) – 6 oktober 2016

Annie Lööf (C) – 19 oktober 2016

Jonas Sjöstedt (V) – 6 oktober 2018

Jimmie Åkesson (SD) – 1 oktober 2018

Stefan Löfven (S) – 1 oktober 2018

Ebba busch Thor (KD) – 1 oktober 2018

Gustav Fridolin (MP) – 1 oktober 2018

Isabella Lövin (MP) – 1 juli 2019

Anna Kinberg Batra (M) – 14 oktober 2018

”Jan Björklund avgår som partiledare för liberalerna” – så stod det i flera nyhetsflashar som skickades ut på torsdagsförmiddagen. Källan var riksdagens hemsida. Några minuter senare dementerades nyheten av partiledaren själv.

”Någon vill tydligen att jag ska avgå. Uppgifterna i media är dock felaktig”, skrev Jan Björklund på Twitter bara minuter efter att nyheten briserade.

Texten om avgången låg kvar på riksdagens hemsida en halvtimme efter dementin, men är nu borttagen.

– Det här verkar vara bakomliggande krav i it-system om att man inte kan ange ett tillsvidareuppdrag utan att man rent tekniskt måste ange en sluttid. Dessa tekniska krav där man måste precisera en tid har uppenbarligen gått ut på webben, vilket det absolut inte skulle göra, säger Jessica Stringer Bodin, tillförordnad sektionschef för riksdagsförvaltningens webbplats, till DN.

Liberalerna var kritiska till att misstaget kunde ske.

"På riksdagens hemsida fanns i morse en helt felaktig uppgift om att Jan Björklund skulle avgå som partiledare. Att riksdagens hemsida publicerar falska uppgifter är mycket allvarligt. Vi kräver en grundläggande förklaring och utredning om hur detta kunnat ske. Ett parlaments hemsida måste vara trovärdig och korrekt", säger Christer Nylander (L), i ett pressmeddelande.

Även på de andra partiledarna stod det på torsdagsförmiddagen ett slutdatum för uppdraget. För Annie Lööf (C) var datumet exempelvis den 19 oktober i år.