Då ska du boka flygresan

Då är det billigast att boka och så mycket sparar du jämfört med snittpriset under året:

Storbritannien: 9 veckor innan – 18% billigare  

USA: 27 veckor – 14% billigare

Thailand: 22 veckor – 6% billigare

Spanien: 7 veckor – 24% billigare

Italien: 20 veckor – 13% billigare

Frankrike: 18 veckor – 20% billigare

Grekland: 18 veckor – 18% billigare

Tyskland: 18 veckor – 24% billigare

Turkiet: 20 veckor – 13% billigare

Portugal: 19 veckor – 16% billigare

Källa: Skyscanner

Resesöksajten Skyscanner har analyserat över 250 miljoner bokningar de senaste tre åren. Syftet var bland annat att ta reda på när det är optimalt att boka flygresor från Sverige för att få bästa pris.

I kartläggningen har de fokuserat på tio populära resmål. Generellt sett är det billigast att boka flygresan 26 veckor i förväg – då priset är 18 procent lägre än snittpriset för året. Men det varierar mellan de olika resmålen.

►LÄS MER: Hon har varit på semester – i tre år

Ska du till exempel besöka USA bör flygresan bokas 27 veckor i förväg för lägst pris. Ska du till Spanien kan du vänta längre med bokningen, billigast är det nämligen sju veckor innan avgång. För Thailand är det 22 veckor som gäller, enligt undersökningen. Den billigaste månaden att resa under är november.

Sista minuten-resor är inte att rekommendera, enligt Skyscanner. Flygresorna är nämligen som dyrast samma vecka som avgång, hela 25 procent dyrare än genomsnittspriset. Men svenskarna verkar inte bry sig. Drygt hälften av resenärerna bokade resan mindre än en månad i förväg, enligt statistiken.

– Priset på flygresor är som dyrast när mer än hälften av våra resenärer bokar sina biljetter. Genom den här kartläggningen vill vi hjälpa resenärer att hitta de billigaste flygbiljetterna till sina favoritdestinationer, säger Samantha Ayles, presschef på Skyscanner, i ett pressmeddelande.

LÄS MER: Rekordmånga lämnar landet: ”Sverige är ett utvandringsland”