Fakta: Raoul Wallenberg

Raoul Wallenberg, född 1912, var en svensk diplomat som försvann i slutet av andra världskriget. Han är känd över hela världen för att ha räddat judar undan nazisterna under krigets slutskede.

Wallenberg kom som legationssekreterare till Budapest 1944 och genom att trycka upp och dela ut skyddspass och inrätta skyddade hus lyckades han rädda tiotusentals judar från nazisterna.

1945 tillfångatogs han och fördes till Sovjetunionen där han fängslades i Lubjanka i Moskva. Vad som sedan hände är oklart. Ryssarna hävdar att han dog, eller mördades, i fängelset 1947. Några säkra bevis har inte kunnat visas.

Hans gärning har hedrats med över 30 Wallenberg-monument världen över.

Det handlar om Ivan Serovs dagböcker. Han var KGB:s förste chef, mellan 1954 och 1958. Under hela sitt liv skrev han dagböcker, och många år efter hans död hittades materialet i en vägg i hans datja utanför Moskva.

I sommar har dagböckerna getts ut i bokform och de kastar nytt ljus över vad som egentligen hände med den svenske diplomaten, som försvann 1945. Det rapporteras vara första gången en högt uppsatt sovjetisk representant är så tydlig med att Wallenberg avrättades i ett fängelse i Moskva.

"Jag har inga tvivel på att Wallenberg likviderades 1947", skriver den forne KGB-chefen, konstaterar bland andra The New York Times i långa artiklar.

Böckerna hittades av Ivan Serovs barnbarn, Vera Serova, som numera bor i farfaderns sommarhus utanför Moskva. När hon renoverade garaget hittade hon två resväskor med papper i en dold vägg.

– Jag förstod på en gång vad det var eftersom jag visste att min farfar skrev dagböcker, han berättade det och jag såg honom göra det, men jag visste inte att det var så mycket material. Det var tusentals sidor, har Vera Serova berättat för Svenska Dagbladet.