Fakta: Rådjurssäkra vårrabatten

Skydda växter du är rädd om med nät.

Det finns sorter som rådjuren inte är lika intresserad av. Narcisser ska exempelvis ha en doft som rådjuren inte gillar.

Även allium kan vara värt att prova, liksom blåstjärnor (Scilla), snödroppar (Galanthus), sippor (Anemone) och snöklockor (Leucojum).

Vissa menar att djuren skyr gula blommor över huvud taget – men det är något som samtidigt förkastas av andra.

Vitpeppar, vitlök och små burkar med mänskligt urin (!) kan vara värt att prova.

Ett annat tips är att lägga tussar av fårull runt träd, buskar och plantor brukar funka bra mot rådjur.

Källor: Weibulls.com, Odla.nu och Gunborg Mattsson.

– Rådjuret är det stora problemet. Det gäller att hitta lökar de inte går på, säger Gunborg Mattsson, lökexpert och trädgårdsmästare i Huddinge sedan 40 år tillbaka.

Krokus, scilla – eller kanske narcisser? Det finns otaliga höstlökar att välja mellan, men vänta inte. Nu ska de ner i jorden.

– Alla smålökar ska ner så tidigt som möjligt, liksom narcisser. Det har ju varit milt så det går fortfarande bra. Tulpaner går däremot bra att sätta ända fram till jul.

Något att se upp med är dock rådjur, fåglar, harar och sorkar som gärna kalasar på lökväxterna. Krokus verkar vara en delikatess, liksom späda outslagna tulpaner. Men den som planerar smart kan ändå få ha sina blommor kvar.

– Det finns rådjurssäkra sorter och arter. Påskliljor och narcisser, hela släktet av allium och vildarter av tulpaner kan klara sig bättre, säger Mattsson och nämner en rad olika husmorstips att ta till – från vitpeppar och vitlök till mänskligt urin.

– Nu har det kommit ett biologiskt medel baserat på fårfett som man kan spreja på. Rådjuren tycker inte om lukten, och man kan ha det på allt i trädgården.