Fakta: Populäraste hundraserna

Listan baseras på antalet registreringar i Svenska kennelklubbens register 2015.

1. Labrador retriever.

2. Golden retriever.

3. Jämthund.

4. Tysk schäferhund.

5. Chihuahua, långhårig.

6. Shetland sheepdog.

7. Cockerspaniel.

8. Cavalier king charles spaniel.

9. Staffordshire bullterrier.

10. Flatcoated retriever.

Källa: Svenska kennelklubben

Nu får du inte låta din hund springa lös i marker där det finns vilt. Från och med mars till och med den 20 augusti gäller att du som är hundägare ska ha extra stor uppsikt över din hund när ni vistas ute i naturen.

– Kan du inte vara helt säker på att din hund inte avviker från din sida ska du koppla hunden, säger Hans Rosenberg, presstalesperson för Svenska kennelklubben.

Syftet med bestämmelsen är att skydda vilda djur och fåglar ute i naturen under perioden då de får sina ungar. Undantag kan ges för exempelvis polishundar och vid jakt.

Även om det är extra viktigt under just den här perioden gäller det att hundägare, enligt lag, alltid ska ha uppsikt över sina hundar. Det betyder inte att hunden alltid måste vara kopplad, men husse eller matte bör ha koll på sin hund som om den vore det. I nationalparker och i de flesta naturreservat gäller däremot kopplingstvång, och på vissa platser även totalt hundförbud.

– Vi hundägare måste alltid visa hänsyn för andra djur och människor och inte släppa hunden vind för våg, säger Hans Rosenberg.

Regler kring huruvida din hund måste vara kopplad eller inte kan skilja sig från kommun till kommun.