Det sägs att begreppet fredagsmyset föddes på 1990-talet, ordet kom med i Svenska akademiens ordlista 2006. Fredagsmys innebär att man på ett avslappnat sätt firar arbetsveckans slut med familjen och vänner. Och ofta med något krispigt salt snacks som chips eller popcorn. 

► LÄS MER: Estelles planer: Vill välkomna syskonet med popcorn

Men vad är nyttigast? Metro kontaktar Livsmedelsverket nutritionist Åsa Brugård Konde som ger besked: 

Åsa Brugård Konde

Åsa Brugård Konde

Livsmedelsverket

Foto:

– Det är en lätt fråga att svara på. Det är popcorn! Och då popcorn som man poppar själv med en bra olja, som till exempel rapsolja. I mikropopcorn är det ofta palmolja som varken är bra för hälsan eller miljön, säger hon. 

Hennes tips är att köpa popcorn och poppa själv på spisen i en gryta – med lock. 

– Använd måttligt med salt och välj gärna mineralsalt för att minska på mängden natrium.

► LÄS MER: Här eldar Jenny Strömstedt ostbågar i Nyhetsmorgonstudion 

Men när det kommer till frågan om vad som är nyttigast av chips eller ostbågar blir det lite klurigare, berättar Åsa Brugård Konde. Enligt Livsmedelsverkets databas är det det stor skillnad i fettinnehållet mellan olika sorters chips. Men svaren pekar på att chips är lite nyttigare än ostbågar. 

–  Det är svårt att peka på några generella skillnader mellan ostbågar och chips, möjligen är chips aningen bättre. Låt smaken styra och ät inte för mycket, säger Åsa Brugård Konde. 

Andra snackstips!

• Nötter, helst osaltade. De innehåller bra fetter och är näringsrika. Men också kaloririka, så se upp med mängden om du tänker på ditt midjemått. 

• Ett annat tips är torkad frukt, det finns till exempel tranbär, aprikoser, mango, banan, blåbär. 

• Det klassiska nyttiga vuxentipset är morotsstavar och blomkålsbuketter. 

Källa: Åsa Brugård Konde, Livsmedelsverket