Bakgrund: Opinionsläget inför debatten

Intresset för valrörelsens tre debatter är enormt, men enligt Hofstra Universitys statsvetarprofessor Richard Himelfarb är det få väljare som ändrar sig de sista veckorna före valet. Historiskt sett har nästan alltid den kandidat som haft övertag i opinionsmätningarna den 1 september vunnit. Om den tesen stämmer så kommer Hillary Clinton att segra i presidentvalet den 8 november.

I nuläget säger 46,2 procent av USA:s väljare stödja Demokraternas Hillary Clinton och sig 43,2 procent Republikanernas Donald Trump, enligt ett genomsnitt av aktuella mätningar.

Trump leder dock i flera av de viktiga så kallade vågmästardelstaterna, där det står och väger mellan demokratisk och republikansk majoritet. För att vinna valet krävs minst 270 så kallade elektorsröster. I nuläget beräknas Clinton ha stöd av 200 och Trump 164. När det gäller 174 elektorsröster anses opinionsläget vara för jämt för att kunna avgöra.

Samtidigt är varken Trump eller Clinton särskilt populär. Enbart 36,2 procent av amerikanerna säger sig ha en positiv syn på Trump medan 58,6 procent är av motsatt åsikt. I Clintons fall har 40,9 procent en positiv syn medan 54,4 procent är negativa.

Källa: Oberoende Real Clear Politics sammanställning av aktuella opinionsmätningar, Hofstra University

– Många väljare har sett kandidaterna i korta nyhetsklipp, men inte hört dem svara ordentligt på frågor. Det här är folkets chans att få reda på mer om deras idéer för USA, säger Richard Himelfarb, professor i statsvetenskap vid Hofstra University i New York som står värd för debatten.

Förolämpningar?

Demokraternas Clinton och Republikanernas Trump kommer att få lägga ut texten och – förhoppningsvis – visa mer av sin sanna karaktär under den 90 minuter långa debatten, som hålls natten till tisdagen svensk tid. Ämnen som nationell säkerhet, hur man skapar välstånd och vilken riktning USA bör gå i ska avhandlas, allt under ledning av tv-kanalen NBC:s ankare Lester Holt. Himelfarb noterar att många tittare sannolikt är nyfikna på om Trump kan hålla sig ifrån förolämpningar och att tala om expresident Bill Clintons kvinnoaffärer. När det gäller Hillary Clinton är man nyfiken på hennes hälsa, efter att hon varit sjuk i lunginflammation.

– De kommer att bedöma hur energisk hon är, om hon verkar redo att ha det tuffa jobbet som president i fyra eller åtta år. Clinton har mer att vinna på debatten än Trump, säger han.

Fel riktning

Den stora frågan är vilka konkreta förändringar de båda kandidaterna vill göra, i en tid då 64 procent av amerikanerna anser att USA utvecklas i fel riktning. När Trump talar beskriver han ett USA i förfärligt skick – där folk förlorar sina jobb, hotet från terrorrörelsen IS är stort och migrationen är ohanterlig.

– Hans argument är att han är den enda som kan fixa det, säger Himelfarb.

Clinton har en ljusare syn på hemlandet och en mer delikat balansgång att gå. Hon måste medge att vissa saker behöver åtgärdas utan att stöta sig för mycket med partikamraten och presidenten Barack Obama, vars regering hon varit en del av som utrikesminister. Och hon måste framhålla de senaste åtta årens framsteg, samtidigt som hon marknadsför sin egen agenda.

Energijobb och frihandel

Kandidaternas vitt skilda verklighetsuppfattning går igen när man talar med deras anhängare. I vågmästarstaten Pennsylvania säger alla TT talar med att de ska bänka sig framför debatten – men av olika skäl.

– Jag stödjer Hillary Clinton, men jag vill höra mer om hur hon tänker skapa gröna jobb i energisektorn, säger Tom Calpin, fackligt aktiv stålarbetare som TT möter vid ett stort bygge vid Bloomsburg University.

– Med Donald Trump blir det intressant att höra hur han svarar på riktiga frågor. Jag tror inte att han har någon egentlig plan för landet.

Men Chris Stibitz, som äger ett byggföretag och arbetsleder bygget, gillar Trump.

– Jag ska se debatten, det är underhållande. Men Trump är den som kan skapa jobb. Och han har rätt åsikter om invandringen och den skadliga frihandeln. Han kommer att sätta Amerika först, säger han.

Illa omtyckta

I en galleria i industristaden Scranton, strax norr om Bloomsburg, pratas det också politik. Klädförsäljaren Cathy Manner är tydlig med sin åsikt.

– Jag hoppas Trump sätter dit henne. Hon borde sitta i fängelse för sitt sätt att hantera statshemligheter i den egna e-posten, slår hon fast.

Polariseringen är onekligen djup i USA, en bild som bekräftas av flera opinionsmätningar. Situationen kompliceras ytterligare av att Trump och Clinton är de minst populära presidentkandidaterna på mycket länge.

– I tv måste de kritisera varandra men ändå jobba på att framstå som sympatiska. Och Hillary Clinton bör vara personlig och cool också, då många upplever att de inte känner henne, säger Himelfarb.