Fakta
Månförmörkelse

Halvskuggeförmörkelsen börjar klockan 18:53, då glider månen in i i jordens så kallade halvskugga. Men det tar ett tag innan den syns. Bäst syns förmörkelsen klockan 20:54, då månens övre kant når nästan jordens kärnskugga.

En  total månförmörkelse (ofta kallad blodmåne på grund av sitt röda sken) – sker den 31 januari 2018. Innan dess är det två halvskuggeförmörkelse på tur den 11 februari 2017 och den 7 augusti.

Källa: Populär Astronomi

Månförmörkelsen uppstår när jorden befinner sig en rät linje mellan solen och månen. Skuggan från jorden förmörkar då månen. Om jorden skuggar hela månen från direkt solljus är det en total månförmörkelse. Men så blir det inte riktigt under fredagkvällen.

– Den här gången är det inte så spektakulärt egentligen. Hela månen skuggas inte och det som sker i kväll kommer att kunna ses genom att månljuset blir lite svagare och det blir mer ojämt än om det skulle varit total månförmörkelse, säger astronomen Peter Linde som är ordförande i Astronomiska Sällskapet Tycho Brahe.

►LÄS MER: Ny okänd signal från rymden uppsnappad

Men han tycker ändå att det är värt att ta sig ut och titta upp när månen lyser lite svagare.

– Det är det trevliga att alla kan se det! Intressant att titta på och det är kul när allmänheten har orsak att titta på stjärnhimlen! Det riktar uppmärksamheten åt rätt håll – uppåt!

Månförmörkelsen pågår mellan 18:53 och 22:53, men kommer att synas som mest runt klockan nio.

– 20:54 är det som mörkast för att vara exakt. Det är en bra tid eftersom solen har hunnit gå ner, säger Peter Linde.

►LÄS MER:  Det här är det konstigaste vi skickat ut i rymden